Foto: Profimedia

PRIRODA

NEOBIČNA TURISTIČKA PONUDA U ITALIJI: Živite kao neandertalac! (FOTO, VIDEO)

U eri modernog turizma, kad se zadovoljstvo gostiju meri brojem zvezdica koje hoteli poseduju, jedan Italijan je odlučio da turiste uči kako da žive kao neandertalci!

Planeta
> 07:09h

Samoproklamovani savremeni pećinski čovek Gvido Kamija (37) polaznike kursa uči tehnikama preživljavanja iz kamenog doba.

Insekti na meniju... Gvido Kamijafoto: Profimedia

Cena kursa 100 evra

Zainteresovani će, između ostalog, naučiti kako da se goloruki penju po stenama i drveću, zapale vatru samo pomoću kamena ili izgrade sklonište.

Cena kursa, koji je odobrila i italijanska Federacija za preživljavanje, košta između 70 i 100 evra na dan a organizuje se uglavnom preko vikenda. Gvido Kamija liči na pravog neandertalca. Obučen je u životinjsku kožu, ima dugu kosu i bradu, a ne odvaja se od svog koplja, pomoću koga lovi.

ŠTA SVE UČE TURISTI

- Kako zapaliti vatru pomoću kamena - Pravljenje skloništa od granja - Koji insekti se mogu jesti - Pentranje po drveću i stenama

"Već pet godina organizujem kurseve koji su pod pokroviteljstvom Italijanske federacije za preživljavanje. Moja strast je paleolit i odatle ideja o modernom neandertalcu. Oni su živeli od pre 400.000 godina do pre 40.000 godina. Bili su vrlo inteligentni. Neandertalac je otkrio vatru i mogao je da se adaptira na sve vremenske uslove", kaže Kamija i dodaje:

"Neandertalci su bili nomadi koji su se dosta selili, živeli su po pećinama i znali su kako da naprave sklonište".

Savremeni neandertalci umesto u vodenom krevetu noće u bivku napravljenom od granja i lišća.

Kamija, koji je bio šef kuhinje, kaže da za porodice i organizovane grupe nudi predavanja od po nekoliko sati gde ih uči osnovnim metodama preživljavanja.

Pecanje pomoću koplja... Gvido Kamijafoto: Profimedia

Love hranu

"Pokazujem im kako su neandertalci živeli, šta su jeli, kako su palili vatru, kako su koristili koplje. Tu je i ubrzani kurs iz pripreme osnovnih jela. Ukoliko žele, polaznici mogu i sami da love ono što će jesti. Svi će naučiti da mozak koristi veći deo energije, jer posle tri dana bez hrane i najprostija računska radnja postaje nemoguća", kaže on.

Foto: Profimedia