Foto: Kurir/D.Ilić

projekat podržala vlada srbije

NASTAVLJA SE UREĐENJE KORITA REKE GRUŽE Gradonačelnik Kraljeva: Ovo je velika stvar za meštane (KURIR TV)

Srbija

Opština Knić, grad Kraljevo, JPV „Srbijavode“ uz finansijsku podršku Vlade Srbije nastavljaju uređenje korita reke Gruže. Radovi su planirani na deonici od mosta na lokalnom putu Guberevac -Zakuta uzvodno do mosta na magistralnom putu Kragujevac - Kraljevo u dužini od pet kilometara.

- Istovremeno započeli su pripremni radovi koji obuhvataju geodetsko snimanje i izrada projektno planske dokumentacije za dalju realizaciju projekta uređenja vodotoka reke Gruže do brane na akumulacionom jezeru u Pajsijeviću. Ovo je velika stvar za ovdašnji narod čije su njive dečenijama plavljene - rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva u prisustvu predstavnika Knića i preduzeća „Srbijavode“, postavljajući tablu kraj mosta u Zakuti.

foto: Kurir/D.Ilić

Administrativna procedura neophodna za nastavak uređenja Gruže završena je u rekordnom roku zahvaljujući solidarnosti vlasnika parcela na obalama reke. U kratkom roku pribaviljene su saglasnosti za prolaz mehanizacije kroz parcele koje su uz reku Gružu.

Inicijativa „Kurira“- SRPSKA KALIFORNIJA

Inicijativu za regulaciju toka reke Gruže koja je 60 godina plavila najplodnijih hiljadu hektara zemlje u Šumadiji pokrenuo je naš list prošle godine. Zahvaljujući Milošu Mitroviću, privredniku iz Kragujevca koji je rodom iz sela Petropolje u kraljevačkoj opštini saznali smo da je još daleke 1954.godine postojao plan za regulaciju toka reke. Radovi su krenuli prošle godine i upravo je to spasilo stanovništvo katastrofalnijih posledica prilikom nedavnih poplava

- Tom prilikom poljoprivrednici su pokazali neskriveno zadovoljstvo što će se konačno urediti reka koja im je svojim čestim izlivanjem onemogućavala redovnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju na najplodnijoj zemlji u dolini Gruže. I narod je shvatio značaj ovog kapitalnog projekta- kaže Terzić, naglašavajući "da je ovo dobar primer saradnje dve lokalne zajednice grada Kraljeva i opštine Knić i da će se ona nastaviti u narednom periodu".

foto: Kurir/D.Ilić

U okviru otklanjanja posledica katastrofalnih bujičnih poplava koje su u junu ove godine pogodile grad Kraljevo i opštinu Knić, pripremljeni su projekti i za sanaciju i uređenje vodotokova drugog reda. Reč je o 11 reka i potoka, pritoka reke Gruže u dužini od oko 25 kilometara čije će uređenje obezbediti bolji protok vode i zaštitu od novih poplava. Radovi će biti sprovedeni sredstvima Vlade Republike Srbije kao prioritetna mera sanacije posledica poplava u opštini Knić, gde je u sedam sela sa najvećim posledicama elementarne nepogode, još uvek na snazi vanredna situacija.

(Kurir.rs/D. Ilić)