Foto: Printscreen/Youtube

karijera duga 50 godina

LEGENDARNA GLUMICA STIŽE U SARAJEVO: Izabel Iper dobila nagradu! Počasno srce na fimskom festivalu!

Pop kultura

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Izabel Iper, kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Izabel Iper legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet decenija sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Majkla Hankea, Džan-Luk Godarda. Cenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima Pijanistkinja, Bela roba, Ona, Greta i mnogim drugima.

Počasno Srce Sarajeva biće uručeno Iper pre projekcije filma Jadnici, koja se održava u nedelju, 18. augusta, u 20.30 u Letnjem bioskopu.

foto: Profimedia

Masterklas s Iper biće održan istog dana u 18.00 u bioskopu Miting point (Meeting Point).

Izabel Iper dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica, dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima Priča o ženama i Ceremonija; Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu Gabrijel i za životno delo, te dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima Violet i Pijanistkinja.

Osvojila je i francusku nagradu Cezar za najbolju glumicu za filmove Ceremonija i Ona. Za ulogu u filmu Ona osvojila je i nagrade Gotam, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oskar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molijer, te prestižnu "Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu.

Izabel Iper je nositeljka francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umetnosti i književnosti. Predsedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Kanu.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Stori), Foto: Printscreen/Youtube