Foto: AP / Eugene Hoshiko

APEL

UPRAVA ZA VETERINU MOLI FARMERE: Uginule svinje hitno prijavite veterinaru

Društvo
> 16:48h

Zbog pojave afričke kuge svinja Uprava za veterinu apelovala je na uzgajivače da, ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ili imaju uginuća svinja na svom gazdinstvu, da hitno obaveste svog veterinara.

- Samo odgovornim ponašanjem i pravovremenim reagovanjem štitimo naše svinjarstvo i sprečavamo širenje ove bolesti. Podsećamo da je afrička kuga svinja virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji. Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima - objašnjavaju u Upravi za veterinu.

Oni ističu da se afrička kuga može prepoznati po iznenadnom uginuću jedne ili više svinja, gubljenju apetita životinja, potištenosti i povišenoj telesnoj temperaturu do 42 stepena Celzijusovih, kao i po krvarenju po koži, najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa.

Za svinje zaražene afričkom kugom karakteristični su krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje i povraćanje. - Preventivne mere su ne hraniti svinje pomijama, izbegavati pašno držanje svinja i sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama. Osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, obavezna je prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru, kao i postavljanje dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje - naglašavaju u Upravo za veterinu.

Kurir.rs/S. T:

Foto: AP