Foto: Printscreen YouTube/Noticieros Televisa

UMRLO 75 ODSTO ŽIVOTA NA ZEMLJI

OVDE JE POČEO SMAK SVETA! Pogledajte mesto gde se dogodila kataklizma koja je uništila drevnu Zemlju! (VIDEO)

Grupa američkih arheologa primetila je sredinom osamdesetih godina prošlog veka na satelitskim snimcima poluostrva Jukatan u Meksiku gotovo savršen krug, obima 200 kilometara.

Planeta

Ispostavilo se da je reč o krateru koji je nastao od udarca asteroida.

Asteroid se duboko zario u zemlju jer je krater dubok 30 kilometara. Od siline udarca, tlo oko njega ponašalo se kao kad se kamenčić baci u baru.

Ovaj udarac je promenio svet do neprepoznatljivosti. Temperature su se toliko spustile da je 75 odsto života na Zemlji nestalo, uključujući i dinosaure.

Međutim, sve dok 1991. nisu objavljeni rezultati istraživanja ovaj krater, koji je dobio ime Čikšulub, nije bio preterano zanimljiv.

foto: Printscreen YouTube/Noticieros Televisa

Danas se na tom mestu nalazi muzej otvoren 2018. godine, zajednički projekat meksičke vlade i najvećeg tamošnjeg univerziteta, UNAM, a cilj je da se ljudi vrate 66 miliona godina u prošlost, kad je asteroid obima 12 kilometara promenio istoriju sveta i ostavio posledice koje su se osećale nekoliko miliona godina.

Ali glavna stvar - ostaci asteroida - i dalje je bezbedna u dubinama Čikšuluba.

Može da se zaroni onoliko kolika je dubina prelepih plavih laguna, u kojima turisti plivaju s ribama, blaženo nesvesni drame koja se davno tu odvijala. Danas su te lagune, nastale udarcem asteroida, glavni zaštitni znak Jukatana i velika turistička atrakcija.

Kurir.rs/Dnevno.hr