Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

ocena analitičara

VUČIĆEV ODLAZAK U NJUJORK OD VELIKOG ZNAČAJA ZA SRBIJU: Posle sastanka sa Pompeom znaće se stav SAD o konačnom rešenju za KiM

Politika

BEOGRAD - Susret predsednika Srbije sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom sutra u Njujorku trebalo bi da pruži odgovore na dva pitanja - koja će biti uloga SAD u nastavku pregovora između Beograda i Prištine i kakav će biti američki stav po pitanju konačnog kosovskog rešenja, ocenio je danas asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

Ilustracijafoto: AP

Prema negovim rečima, taj sastanak je od posebne važnosti jer dolazi nakon zajedničkog saopštenja Kvine o tome da je neophodno da se pregovori nastave, nakon otkazanog susreta Džona Boltona Beogradu i u trenutku predizborne kamapnje koja se već zahuhtava na KiM.

"Nakon ovog susreta možda ćemo dobiti jasniju sliku o tome da li postoji razlika između administracije SAD koja se već godinama bavi Kosovom i čij je stav o nezavisnosti vrlo jasan u odnosu na stav političkih funkcionera koji okružuju aktuelnog predsednika Trampa", rekao je Srulić za Tanjug.

Ilustracijafoto: AP / Mandel Ngan / Pool

Surlić podseća da se do sada spekulisalo o tome da u Americi postoje dva različita mišljenja - jedno koje je fleksibilnije u cilju postizanja finalnog sporazuma i drugo, koje je striktno, da nema nikakvog dijaloga ili pregovora o temi koja podrazumeva preispitivanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

"SAD su pokazale, u poslednje dve godine, da žele da postanu ključan akter u postizanju finalnog sporazuma između Beograda i Prištine, što se videlo i u pismu koje je Tramp poslao prošle godine. Takođe, SAD su pokazale i drugačiji ton po pitanju finalnog statusa, čak se navodilo da je ideja razgraničenja prihvatljiva ukoliko na to pristanu obe strane", navodi Surlić.

Ilustracijafoto: Nemanja Nikolić

Međutim, dodaje on, ono što buni jeste zajedničko saopštenje Kivnte, te se, ističe, postavlja pitanje da li se će tih pet zemalja, među kojima i SAD, u budućnosti nastaviti da nastupaju zajednički i imati jedinstven stav.

"To bi značilo da se odustaje od nekog drugačijeg rešenja osim normalizacije odnosa koji podrazumeva da se Srbija formalno odnosno neformalno pomiri sa nezavisnošću Kosova",kaže Surlić.

O situaciji na KiM povodom predstojećih izbora kaže da ne treba očekivati da će politički predstavnici Albanaca ublažiti svoju retoriku koja se zasniva na antisrpstvu i osećaju neprijateljstva koji se gaji prema Beogradu, a koji se, primećuje, reflektuje na svakodnevni život Srba na KiM.

"Ono što može biti ključna razlika u dosadašnjem odnosu stranih posmatrača i aktera prema KiM je da posle izbora izvrše pritisak prema svim liderima kosovskih Albanaca u cilju postizanja bilo kakvog rešenja sa Beogradom, jer u ovakvoj atmosferi neprijateljstva ne možemo očekivati ni pomirenje, ni razumevanje, a na kraju ni finalni sporazum između Beograda i Prištine", zaključio je Surlić.

(Kurir.rs/Tanjug)