Foto: Printscreen Twitter/@realDonaldTrump, Profimedia

SIT SE ISMEJAO

TRAMP NAPRAVIO URNEBES NA TVITERU: Obećavam, ovo neću uraditi Grenlandu!

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp ponovo razmišlja o kupovini Grenlanda - ovog puta u šali.

Planeta

Tramp je na Tviteru objavio montiranu fotografiju tipičnog malog grenlandskog sela s drvenim kućicama, iza kojih se uzdiže šljašteća Trampova kula.

"Obećavam da ovo neću uraditi Grenlandu", napisao je Tramp. On je pre dva dana, komentarišući ideju o kupovini Grenlanda od Danske, rekao da to nije prioritet njegove administracije, ali da je "strateški interesantno".

"Ta ideja se pojavila i...strateški je interesantna", kazao je Tramp.

Američki predsednik smatra da Grenland predstavlja ekonomski teret za Dansku koja, kako kaže, zbog toga gubi skoro 700 miliona dolara godišnje, pa je počeo da razmišlja o kupovini tog ostrva.

Potom se oglasila danska premijerka Mete Frederiksen, poručivši da Grenlad nije na prodaju, a da je ideja da se proda SAD apsurdna.

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno", rekla je Frederiksen za list Sermitsiak tokom posete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske.

Tramp stiže u posetu Kopenhagenu početkom narednog meseca, kada bi trebalo da se Frederiksenovom i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom razgovara o Arktiku.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Kurir.rs/Tanjug