Sud

Institut za onkologiju plaća zbog diskriminacije

Institut za onkologiju Vojvodine pravosnažno je obavezan da zajedno sa doktorom M. E, koleginici V.K. zbog diskriminacije na radu isplate 400.000 dinara sa zateznim kamatama, i 200.000 dinara za parnične troškove

Srbija
> 13:46h

BEOGRAD - Institut za onkologiju Vojvodine pravosnažno je obavezan da zajedno sa doktorom M. E, koleginici V.K. zbog diskriminacije na radu isplate 400.000 dinara sa zateznim kamatama, i 200.000 dinara za parnične troškove.

Apelacioni sud u Novom Sadu naložio je da Institut i doktor solidarno nadoknade nematerijalnu štetu V.K. zbog duševnih bolova, povrede prava ličnosti i časti i ugleda, koje je trpela oko dve godine radeći na Institutu, objavljeno je na sajtu tog suda.Istom presudom.

Apelacioni sud je preinačio odluku Osnovnog suda u Novom Sadu kojom je delimično bila usvojena protivtužba Instituta i ukinuo deo presude kojom je V.K. bila obavezana da Insistutu vrati novac koji je u nju uložio na ime usavršavanja u iznosu od oko milion dinara, kao i da plati parnične troškove od 208.000 dinara.

U toku prvostepenog postupka pravilno je utvrđeno da su se tuženi diskriminatorski ponašali prema V.K. u odnosu na uslove rada i prava iz radnog odnosa, jer ju je M.E. omalovažavao neprimerenim i nedozvoljenim ponašanjem u radnoj sredini, čime joj je povredio pravo ličnosti, ugled i čast.

Institut je takođe odgovoran za štetu koju je V.K. pretrpela u vezi sa radom na Institutu, jer je ignorisao njene pritužbe na neprimereno i nedozvoljeno ponašanje M.E, navodi se u odluci. Takvo njihovo ponašanje uticalo je da V. K. podnese zahtev za sporazumni prekid radnog odnosa, koji nije prihvaćen.

Apelacioni sud u Novom Sadu smatra da je upravo krivicom tuženih V.K. dovedena u situaciju da više ne može da radi u okruženju u kojem je bila izložena diskriminatoskom ponašanju tuženih i da zbog toga nije dužna Institutu da vrati novčane iznose isplaćene za njene postdiplomske i doktorske studije i stručno usavršavanje.