Foto: Profimedia

šokantno

DANIS TANOVIĆ POSTAO PROFESOR FALSIFIKOVANOM DIPLOMOM: Poznati režiser nikada nije završio studije u Sarajevu, konkurs na Akademiji scenskih umetnosti oboren!

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu traži od Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu i Rektorata Univerziteta u Sarajevu (rektoru Rifatu Škrijelju) poništavanje konkursa na kojima su na ASU krajem prošle i početkom ove godine primljeni profesor Danis Tanović i docent Damir Šagolj.

Bosna i Hercegovina

Slavni bosanskohercegovački režiser Tanović, dobitnik Oscara i desetina drugih nagrada na najvećim svetskim festivalima, kao i najpoznatiji ovdašnji fotograf Damir Šagolj, laureat Pulicerove nagrade, dobili su posao na ASU, prema oceni kantonalnog inspektorata, uz pomoć nepotpunih, neadekvatnih, pa i falsifikovanih fakultetskih diploma i drugih dokumenata.

Priča sa spornim diplomama, najprije Danisa Tanovića, a kasnije i Damira Šagolja i niza drugih profesora, docenata predavača na kultnoj (što ne znači i od zakona i očiju javnosti pošteđenoj) Akademiji scenskih umjetnosti "zakotrljala" se početkom ove godine.

Pokrenuo je režiser Ahmed Imamović nakon što je odbačena njegova prijava na konkurs raspisan za mesto profesora režije na ASU, zbog "nepotpune dokumentacije". Nije, kako mu je usmeno objašnjeno, dostavio "ekvivalenciju ranije stečene diplome". Diplomu režisera Imamović je stekao 2002. na ASU i, kako tvrdi, nije smatrao da mu je za nju potrebna ekvivalencija, jer se ona stiče po automatizmu.

Jedinu "kompletnu prijavu", kako je objašnjeno Imamoviću, podneo je Danis Tanović, pa je on kao jedini kanidat izabran za profesora režije. Na Imamovićev zahtev da mu se omogući uvid u dokumentaciju protivkandidata, kao i da mu se kaže kada je zasedala Komisija za izbor, o čemu nije bilo pisanog traga, dekan Per Žalica (sa kojim je Imamović svojevremeno radio na scenariju filma "Gori vatra", tokom čijeg su se snimanja razišli) mu je kolegijalno preporučio da se "nauči živeti bez gorčine".

U odgovoru se podseća na istorijat Tanovićevih akademskih titula na ASU. Slavni režiser je upisao ASU pre rata, ali je zbog burnih ratnih događaja, nakon odlaska iz Sarajeva, diplomu stekao 1997. u Belgiji na Visokom državnom Institutu za scensku umjetnost i tehnologiju iz Brisela. Diploma mu je nostrifikovana 2007. na Akademiji scenskih umetnosti. Mada Institut iz Belgije nema status fakulteta, nego više škole, nostrifikaciju Tanovićeve briselske diplome potvrdila su i nadležna tela Sarajevskog Univerziteta.

Kurir.rs/Slobodna Bosna

Foto: Profimedia