Foto: AP

pretilo mu hapšenje

SKANDAL NA TURNEJI IRANSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Novinar iz njegove pratnje pobegao i u Švedskoj zatražio azil! Uspeo da umakne iako ministra čuva 48 ljudi! (VIDEO)

Iranski novinar, koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra spoljnih poslova Muhameda Džavada Zarifa po nordijskim zemljama, napustio je delegaciju u Švedskoj i zatražio dozvolu boravka.

Planeta

Švedska kancelarija za migracije potvrdila je da je 21. avgusta primila zahtev od Amira-Tohida Fazela, političkog novinara iranske ultrakonzervativne agencije Moj.

Reč je o novinaru koji je objavio popis iranskih zvaničnika koji navodno imaju dvojno državljanstvo sa zemljama koje iranska vlada smatra neprijateljskim. Inače, Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu ljudima s dvojnim državljanstvom.

"Iranska vlada je zvanično najavila da će me tužiti", rekao je Amir-Tohid Fazel na švedskoj državnoj televiziji SVTi.

On je ispričao da ga je 20. avgusta, dok se nalazio u Švedskoj, putem interneta kontaktirao kolega i rekao mu da su četiri policajca u civilu došla u novinsku agenciju s nalogom za njegovo hapšenje.

Dan kasnije, novinar je uspeo da se udalji od delegacije iako je Zarifa čuvalo 48 ljudi.

Fazel je izbegao da iznese mišljenje o iranskoj politici.

"Ultrakonzervativan dnevni list Kejhan me povezuje s reformistima, dok me Iran, zvanični dnevni list iranske vlade, smatra sastavnim delom fundamentalista", rekao je Fazel.

Zarif je krenuo na svetsku diplomatsku turneju 17. avgusta u Kuvajt, pa u nordijske zemlje, nakon kojih odlazi u Francusku.

Iran se nalazi na 170. mestu (od 180 zemalja) na svetskom popisu slobode štampe za 2019. koji su izradili Novinari bez granica.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP