Foto: AP, EPA

smanjivanje tenzija

SVI IŠČEKUJU SUSRET LIDERA IRANA I SAD: Tramp na samitu G7 najavio da je spreman da se vidi sa Rohanijem, ali postoje brojne prepreke sa obe strane! (VIDEO)

Iran i SAD poručuju da ne žele konflikt ili tenzije posle izjave Donalda Trampa da je spreman da se sastane sa Hasanom Rohanijem pod "odgovarajućim uslovima".

Planeta
> 09:29h

Ali, eksperti smatraju da za obe strane postoje brojne prepreke za razgovore na najvišem nivou, piše Glas Amerike.

Predsednik Donald Tramp iznenadio je mnoge, a posebno Teheran, kada je potvrdno odgovorio na pitanje Emanuela Makrona i rekao da postoje "dobre šanse" da se sastane sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem u narednom periodu.

Spekuliše se da bi taj susret mogao da se dogodi na zasedanju Generalne skupštine UN krajem septembra. Upitan da li je kriza između SAD i Irana završena, američki sekretar Mark Esper za odbranu je odgovorio ovako: "Ne želimo konflikt sa Iranom, već želimo da komuniciramo diplomatski".

Japanskom premijeru Šinzu Abeu je bilo ponuđeno da posreduje između Vašingtona i Teherana, a iranski šef diplomatije Džavad Zarif je prilikom susreta sa njim rekao da Iran ne želi povišene tenzije sa SAD, ali i dodao:

"Verujemo da svaka zemlja treba da uživa svoja prava u skladu sa međunarodnim pravom".

Tenzije su eskalirale nakon što je Tramp prošle godine povukao SAD iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija i ponovo uveo sankcije Iranu.

Eksperti za spoljnu politiku kažu da je sada dobar momenat za održavanje samita SAD i Irana.

"Takav sastanak bi bio seizmički potez. Ali, ne podrazumeva i pregovore koji su kompleksni i na dugom štapu", smatra Barbara Lif sa Instituta za Bliski istok.

Ali, većina eksperata je skeptična posle nedavnih incidenata u međunarodnim vodama.

"Mislim da nam je potreban duži period mira u kojem Iran ne zaplenjuje tuđe brodove u međunarodnim vodama, a SAD ne odgovaraju još žešćim sankcijama", kaže Luk Kofi iz fondacije Heritidž.

Stručnjaci ukazuju i na Rohanijevu izjavu da ga "ne zanima slikanje za televiziju".

"Mislim da Irance brine to što bi taj susret pred kamerama mogao da koristi predsdniku Trampu, a da sa druge strane ne vodi nikakvim ustupcima od strane Amerike", Dalija Dasa Kaje iz korporacije Rend.

Neki analitičari kažu da iranski lideri donose zaključke u odnosu na Trampove ranije samite sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom koji nisu rešili dugoročni problem nuklearnog programa Severne Koreje, niti su Pjongjangu ukinute sankcije.

Kurir.rs/Glas Amerike

Foto: AP, EPA