Foto: Screenshot

oružje

OVAJ SUHOJ NIJE POLETEO NA SAJMU U MOSKVI: I pored toga Su-47 je oduševio zapadne medije! Sa pravom nosi nadimak ZLATNI ORAO! (VIDEO)

Eksperimentalni model ruskog lovačkog aviona, koji je po prvi put prikazan na aerokosmičkom sajmu MAKS još 2007.godine, postao je iznenađenje retrospektivne statičke ekspozicije MAKS-2019. piše italijanski portal The Aviationist.

Planeta
> 07:00h

Autor ovog teksta i vazduhoplovni stručnjak Tom Demerli piše o „ekspirimentalnom i veoma retkom lovcu Su-47 „Berkut“, koji je posetiocima prikazan na popularnom delu sajma.

„Napravljen je svega jedan primerak ove letelice. Ona je svoj prvi let izvršila u septembru 1997.godine, što je izazvalo veliki interes kod zapadnih eksperata“ – govori se u tekstu koji je objavio sajt The Aviationist, a čiji tekst je preneo internet portal InoSMI.

Lovac Su-47 „Berkut“ se naziva i „Zlatnim orlom“, dok su još pristune i oznake kao što su „S-32“ , „S-37“ ili NATO – Firkin, podseća vazduhoplovni ekspert. Ovaj avion je napravljen za proveru funkcionalnosti nekoliko novih sistema namenjenih upravljanju letelicom prilikom leta ali i opštih karakteristika konstrukcije. Ipak, njegova glavna karakteristika kada je u pitanju dizajn su bila inverzna krila ( u obliku obrnute strele)- napominje Demerli.

„Na ovoj neobičnoj letelici kompanije „Suhoj“ nalazio se savremeni kompjuterizovani sistem upravljanja sa elektronskim komandama, a njen trup je delom bio napravljen od kompozitnih materijala, kao što su ugljenična vlakna“ – navodi se u tekstu. Autor napominje, da su na „Berkutu“ realizovana testiranja nove tehnologije, koja je kasnije upotrebljena prilikom razvoja ruske letelice pete generacije Su-57.

Kada su na pisti aerodroma Žukovski, brojni novinari i blogeri ugledali ovaj avion, nisu ga odmah prepozali. Tek nešto kasnije su shvatili, da su dobili mogućnost da vide nešto što je vrlo retko i unikatno u vazduhoplovnoj industriji.

Međunarodni avio-kosmički sajam MAKS-2019 se održava od 27.08-01.09 u gradu Žukovski koji se nalazi nedaleko od Moskve. Ogranizatori ove manifestacije su rusko Ministarstvo odbrane i državna koproracija Rosteh. Na sajmu će učestvovati 827 kompanija iz 33 zemlje, od čega će njih 184 biti iz inostranstva.

Kurir.rs/Russia beyond

Foto: Screenshot