Foto: EPA

MALICIOZNO POREĐENJE

RUSIJA ODRŽALA DŽONSONU LEKCIJU IZ ISTORIJE: Poređenje SSSR sa fašističkom Nemačkom je van pameti, posebno kad dolazi iz zemlje koja je sabotirala stvaranje antihitlerovske alijanse!

Ambasada Rusije u Londonu nazvala je nedopustivim reči premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, koji je uporedio akcije SSSR u istočnim regionima Poljske sa nacističkom agresijom.

Planeta

Britanski premijer je u nedelju objavio video-saopštenje na Tviteru, u kom se dotakao situacije od početka Drugog svetskog rata, pretpostavivši da je u septembru 1939. godine Poljska našla "između fašističkog čekića i komunističkog nakovanja".

"Ova Džonsona izjava, koja se čula na dan 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, iznenađuje. Pri svim istorijskim diskusijama oko sovjetske vojne operacije u istočnim regionima Poljske (u Zapadnoj Ukrajini i Zapadnoj Belorusiji) pokretanje pitanja, pri kojoj se akcije SSSR faktički mogu uporediti sa hitlerovskom agresijom je potpuno nedopustiva. Ako već govorimo o tome ko je, osim Hitlera, osudio Poljsku državu na tragediju 1939. godine, treba se setiti uloge britanske diplomatije koja je, ne samo bila popustljiva prema nacističkim osvajanjima (Austrije, Čehoslovačke i Memela), već je i stalno sabotirala SSSR da formira efikasnu antihitlerovsku alijansu, konkretno i za zaštitu Poljske", navodi se u saopštenju Ambasade.

"Tema se može razvijati, ali je ostavimo istoričarima. Najveći broj građana Rusije i Velike Britanije, sećajući se Drugog svetskog rata, odaju počast poginulima i poštuju sovjetsko-britanbsku saradnju. Na žalost, premijer je izabrao drugi rakurs koji, nažalost, nije mnogo popularan u Velike Britaniji", zaključili su u ambasadi.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija