Foto: AP/Michael Probst

tuga

ČETIRI GODINE OD TRAGIČNOG STRADANJA SIRIJSKOG DEČAKA AJLANA (3): Utopio se dok je sa porodicom bežao od rata, a njegova smrt je rasplakala i postidela svet! (FOTO, VIDEO)

Na plaži u Bodrumu obeležena je četvrta godišnjica tragičnog stradanja dečaka Ajlana Kurdija tako što su njegovo ime učesnici manifestacije ispisali cvećem.

Planeta

Obeležavanju godišnjice Ajlanove smrti, pored brojnih građana, juče su prisustvovali režiser i producent filma inspirisanim njegovom tragičnom sudbinom "Beba Ajlan", Omer Sarikaja i Bahatin Ozturk, preneo je turski Dejli sabah.

Fotografija utopljenog trogodišnjeg sirijskog decaka koji je pronaden na plaži u Bodrumu 2. septembra 2015. nakon što su se prevrnula dva čamca sa izbeglicama, uzdrmala je Evropu.

Slika malog dečaka kako nepomično leži na obali jedne od vodećih turistickih destinacija u Turskoj, u crvenoj majici i plavim pantalonicama, s licem u pesku, probudila je emocije, ali i gnev zbog ljudskog stradanja u aktuelnoj migrantskoj krizi i, kako mnogi smatraju, nedovoljne aktivnosti evropskih lidera u izlaženju na kraj s njom.

foto: AP

Trogodišnji Ajlan utopio sa zajedno sa starijim bratom i majkom.

Abdalah Kurdi, otac decaka, koji je jedini iz porodice preživeo nesreću, sahranio je sinove jednog pored drugog na "ceremoniji mučenika", u Kobaneu, u blizini granice s Turskom, i tom prilikom poručio da se nada da će smrt članova njegove porodice podstaci arapske zemlje da pomognu sirijskim izbeglicama.

"Želim da vlade arapskih zemalja - a ne evropskih - vide šta se dogodilo mojoj deci i da zbog njih pomognu ljudima", poručio je Abdalah Kurdi u snimku postavljenom na sajtu lokalne radio stanice.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Michael Probst