Foto: Marina Lopičić

tema mediji i finansiranje izborne kampanje

SUTRA NASTAVAK RAZGOVORA VLASTI I OPOZICIJE NA FPN! SzS i DSS potvrdili da neće učestvovati

Politika
> 14:55h

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da se sutra nastavljaju razgovori između vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, a ponovo će se, kaže, razgovarati o medijima i finansiranju izborne kampanje.

"Zbog osetljivosti teme medija i finansiranja izborne kampanje mislimo da je neophodno da se još jedan dijalog posveti tome", rekao je Antonijević za Tanjug.

On je dodao da su organizatori od političkih stranaka zatražili da pošalju u pisanoj formi osvrte na dosadašnje preporuke i ocene civilnog društva, kao i svoje predloge, navodeći da je to pokazatelj da će se govoriti o vrlo konkretnim stvarima kada je reč o medijima i finansiranju izborne kampanje.

Prema njegovim rečima, pojedine stranke i vlasti i opozicije su već dostavile svoje predloge, te očekuje da će se pored toga razgovarati i o onome što su predstavile organizacije CRTA, Transprantnost, Novosadska novinarska škola...

Na pitanje da li, prema njegovim informacijama, Savez za Srbiju ostaje pri stavu da ne dolazi na sastanke vlasti i opozicije, Antonijević je rekao da u komunikaciji koju imaju sa njima to i dalje stoji, ali se nada da će promeniti svoju odluku. Kako je rekao, razgovor na Fakultetu političkih nauka nije negiranje prava na bojkot, već stvaranje okvira za bolje izborne uslove.

Najavio je da će poslednja tema razgovora vlasti i opozicije biti pritisci na građane tokom izbora i neposredno pre izbora, jer je, kaže, to tema koja zavređuje pažnju.

Dijalog na FPN bez SzS, ali i bez DSS

Savez za Srbiju (SzS) nije promenio odluku i neće sutra učestovati na četvrtom razgovoru vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka, a sastanku takođe neće prisustvovati ni predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS).

Iz vladajuće koalicije još nema potvrde da će doći na novu rundu dijaloga, ali su nakon poslednje, iz SNS su poručili da su stranka dijaloga koja je spremna na razgovore.

Predsednistsvo Saveza za Srbiju još ranije je donelo odluku da na tim razgovorima više ne učestvuje, a Marinika Tepić potpredsednica Stranke slobode i pravde kaže da oni nisu pronenili odluku. Medijski koordinator DSS Uroš Piper rekao je da su oni dobili poziv, ali da neće učestvovati.

"DSS je od početka imao rezerve prema ovakvoj vaninstitucionalnoj metodi razgovora o izbornim i medijskim uslovima, ali je želeo da nastupi konstruktivno. To je bio razlog našeg učešća na okruglim stolovima. Sada nećemo ići, jer smatramo da su razgovori izgubili smisao i da ne postoji mogućnost da se dođe do boljih uslova", istakao je Piper.

LDP i LSV potvrđuju svoj dolazak. Predstavnik LDP Đorđo Žujović kaže da je stranka dobila poziv sa naznakom da će se ponovo razmatrati predlozi nevladinih organizacija kako bi se većina učesnika oko njih eventualno usaglasila. Kako je rekao, LDP će dostaviti predloge koji se tiču medijske slike, ali i tehničkih stvari vezane za prikupljanje potpisa, za notare, sudove.

Aleksandar Marton iz LSV rekao je da će ta stranka učestvovati u dijalogu, navodeći da su oni i ranije isticali važnost razgovora vlasti i opozicije.

Prema najavama organizatora, Fonda za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka, dijalog se sutra nastavlja u 15 časova, a razgovaraće se ponovo o medijima i finansiranju izborne kampanje. Za sada nije poznat konačan spisak učesnika.

(Kurir.rs/Tanjug)