Nastavak konstitutivne sednice Skupštine

Trnavčević: Danas parlament, do petka vlada

Predsedavajući konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije izjavio je da bi danas trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednici Skupštine, a da će se sutra na dnevnom redu naći i zakon o vladi

Politika
> 09:40h

BEOGRAD - Predsedavajući konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević izjavio je da bi danas trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednici Skupštine, a da će se sutra na dnevnom redu naći i zakon o vladi.

Trnavčević je za RTS rekao da bi, prema informacijama kojima on raspolaže, vlada trebalo da bude izabrana do petka, 27. jula.

On je rekao i da će ostati u poslaničkom klubu "Preokret", iako će njegova partija Bogata Srbija podržati novu vladu i činiti deo parlamentarne većine."Meni je savest potpuno mirna. Nikoga nisam izdao i radim ono što je u interesu građana koje mi ovde svi predstavljamo", rekao je Trnavčević.

Skupština Srbije izabraće danas predsednika i potpredsednika i nastaviti konstitutivnu sednicu parlamenta, koja je prekinuta 31. maja, posle potvrđivanja mandata poslanika, do dogovora o novoj vladi. Sednica počinje u 10 časova.

Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Skupštine je Nebojša Stefanović, a za generalnog sekretara parlamenta Jana Ljubičić.

Predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, a na tu funkciju biće izabran poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nakon što bude završen proces izbora predsednika, poslanici će se izjasniti i o potpredsednicima i sekretaru, koje predlaže predsednik Skupštine Srbije.

Zatim će se glasati o sastavima 19 skupštinskih odbora, plus Odbora za prava deteta, koje će funkcionisati kao posebno radno telo, ali i devet stalnih skupštinskih delegacija pri međunarodnim institucijama.

Na današnjoj sednici biće poznato i koliko će koji poslanički klub imati članova i ko će biti na njihovom čelu.

Po završetku konstitutivne sednice, Skupština na novoj sednici treba da izabere vladu. Srbija bi novu vladu, kako se najavljuje iz stranaka koje će činiti novu većinu - SNS, SPS-PUPS-JS i URS, trebalo da dobije do petka.

Prema tom rasporedu, dan posle završetka konstituisanja parlamenta trebalo bi da usledi rasprava u načelu i u pojedinostima o zakonima o vladi i o ministarstvima, čije je donošenje osnov za početak procesa izbora vlade.

Posle toga bi mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić trebalo da podnese ekspoze, odnosno da predstavi sastav i program nove vlade, o kojoj će se poslanici izjasniti nakon što budu završili raspravu o tome.

Prema najavama iz vladajuće koalicije, nova vlada imaće 17 resora i 19 članova.