Foto: Printscreen YouTube

UŠLI U SISTEM

HAKERI OJADILI PARTIJU SEBASTIJANA KURCA: 5 nedelja vršljali po serveru centrale OVP u Beču i skinuli čudo od podataka! Sumnjaju na Turke i Ruse!

BEČ - Tri i po nedelje pred prevrmene parlamentarne izbore u Austriji Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca saopštila je da je hakovana.

Austrija

Stranka je obelodanila da im je ukradeno 1.300 gigabajta podataka.

"Cilj je bio da se utiče na izbore i manipuliše njima", tvrdi Kurc u izjavi bečkom dnevniku Esterajh.

Konkretno, reč je o serveru u centrali stranke u Beču, a kako "obavešteni krugovi" tvrde, hakovan je Kurcov pristupni nalog. Nezvanično, u OVP sumnjaju da bi iza napada mogli biti ruski obaveštajni krugovi, ali i pristalice predsednika Turske, koji su i u prošlosti vršili sajber napade na OVP.

Kurc je rekao da zvanično ne želi da govori ko bi mogao da stoji iza napada i da je angažovao eksperte koji su i došli do prvih podataka da to reše.

foto: EPA / Christian Bruna

"Napadači su 27.jula uspeli da prvi put upadnu u server OVP. Takođe su 11.avgusta uspeli da se infiltriraju u mrežne komponente i kompromituju ih. Tada su preuzeli kontrolu nad administratorskim nalodom", ističu iz "Sajbertrepa", kompanije koja je preuzela rasvetljavanje hakerskog napada.

Hakeri nisu samo ukrali ogromne količine podataka, već su i dobili mogućnost da "rade šta hoće", a tako su mogli sve podatke i mejlove da manipulišu.

"Pet nedelja su hakeri bili u sistemu OVP. Tek je 3. septembra prekinuta veza", dodaje kompanija, ističući da ovakav napad mnogo košta i da ga mogu sprovesti samo profesionalci.

Kurir.rs/Tanjug