Foto: Jetmir Idrizi

savremeni

BEOGRAD DOBIJA LGBT POZORIŠNU SMOTRU: Predstava iz Prištine na otvaranju festivala!

Pop kultura

Beograd će od 10. do 14. septembra biti domaćin prvog izdanja Prajd pozorišnog festivala, koji se održava pod sloganom "Ne odričem se pozorišta".

Fondacija Hartefakt fond, u okviru Beogradske nedelje ponosa, ugostiće čak dve predstave iz inostranstva koje prikazuju probleme s kojima se bori LGBT zajednica.

Za odabranu publiku... Glumci sa Kosovafoto: Jetmir Idrizi

Na otvaranju u Centru za kulturnu dekontaminaciju zakazano je izvođene komada "55 Shades of Gay" iz Prištine, autora Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Predstava se izvodi na engleskom i albanskom uz obezbeđen titl. Narodno pozorište u Beogradu i scena "Raša Plaović" biće domaćin tri dana kasnije ekipi predstave "Gypsy Queen" iz Mančestera, autora Roba Vorda, u režiji Krisa Lousona, kao i na zatvaranju "The Baby Monitor" iz Njujorka. Beogradski Prajd pozorišni festival podržale su ambasade Amerike, Švajcarske i Holandije.

foto: Damir Dervišagić

Iz Hartefakta su najavili i 8. po redu Hartefaktov konkurs za savremeni angažovani dramski tekst, koji je i ove godine otvoren sa idejom da otkrije i promoviše nove i neafirmisane dramske glasove u Srbiji i regionu. Žiri u sastavu Tanja Šljivar, Nina Viloić i Biljana Srbljanović doneće odluku o pobedničkom i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova.

Kurir.rs/ Foto: Jetmir Idrizi