Foto: Marina Lopičić

Sramno

BIVŠI GRADONAČELNIK UNIŠTIO KOMBINAT: Ojadili PKB za 10 milijardi pa đuskali sa Đilasom

Dubioza: Đilasovi kadrovi su za godinu i po dug uvećali pet puta. Izveštaj revizora iz aprila 2012. pokazao da postoji dug od 2,4 milijarde, a već u septembru 2013. on je narastao na 9,9 milijardi

Politika
> 08:50h

U trenutku kad je PKB 2013. godine dostigao enormni dug od čak 10 milijardi dinara, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas slavio je i đuskao s direktorima ovog preduzeća!

Iako je preduzeće, kojim je upravljao Grad Beograd, bilo u potpunoj dubiozi, to nije sprečilo Đilasa i njegove bliske saradnike, tadašnjeg generalnog direktora PKB Rajka Mandića i predsednika Samostalnog sindikata Milisava Đorđevića, da se provode, kaže naš izvor.

Đilasovo obećanje... Radnici nisu dobili nadoknadu pa su tužili državufoto: Screeenshot

Izveštaj revizora

- Njih dvojica su se vodili kao Đilasova produžena ruka, a za PKB je njihovo poslovanje bilo kobno. Za godinu i po dana dug se uvećao skoro pet puta! Izveštaj nezavisnog revizora iz aprila 2012. pokazao je da postoji dug od 2,4 milijarde dinara, a već u septembru 2013. godine narastao je na neverovatnih 9,9 milijardi - kaže naš izvor.

To sve je ukopalo PKB, a razlog su, između ostalog, ogromni krediti. - Milijarde u kešu su izvučene preko banaka, a hipoteke su stavljene na zemljište - kaže naš sagovornik.

foto: Screeenshot

Kolektivna tužba

Među onima koji su ostali oštećeni su i radnici PKB treće generacije u penziji. Oni su imali pravo da nakon prodaje dobiju akcije i to je, u dopisu koji Kurir poseduje, potpisao i obećao im lično Đilas. Pošto nisu dobili nadoknadu, više od 2.000 radnika podiglo je kolektivnu tužbu protiv države. Šokantno je i to da je Gradska uprava u trenutku uvećanja duga poslala dopis PKB u kom piše da su rezultati impresivni i da treba nagraditi menadžment!

Direktor Republičkog zavoda za statistiku ekonomista Miladin Kovačević kaže da je to bilo vreme kad su se krediti lakše dobijali, a banke su bile manje osetljive na rizike. - Govoriti da su postignuti impresivni rezultati u trenutku tolikog duga je besmislena parada. Ne vodi se računa o tome kako su rezultati postignuti. Đilasovi ekonomski programi su poznati kao retrogradni koji nigde ne funkcionišu - kaže Kovačević i dodaje da je loš sistem podizanje kapaciteta državne imovine tako što će državni budžet da ulaže.

Pokušali smo da stupimo u kontakt s bivšim generalnim direktorom Rajkom Mandićem, ali on više ne koristi službeni broj telefona.

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: