Foto: Profimedia

sramota

RUKA LAKŠE BLAGOSILJA KADA SA NJE ZLATNI SAT SIJA: Ovi hrvatski sveštenici su šokirali sve svojom bahatošću!

Nisam monah i nisam se zavetovao na siromaštvo, zvučao je ogorčeno don Mario Sikirić, sveštenik župe Blaženog Alojzija Stepinca na Bilome brigu u Zadru, kada je ovih dana na suđenju Frani Brkoviću za krađu poklona obelodanjen sastav njegove kolekcije skupocenih satova.

Hrvatska

Među kojima je i Roleks Ojster Perpetual Dejt Eksplorer, čija se vrednost procenjuje na 9.000 evra.

U proleće 2017. Brković je, prema navodima iz optužnice, krenuo u pohod na poklone iz zadarskih crkava. Ali, ono što je našao u župnome stanu don Marija na Bilom brigu nadmašilo je sva njegova očekivanja. Uz skupocjeni Roleke, tu je bio i Tiso 1853, potom Henri London, U-Boat, Omega, Svoč Svis Automatik, Seiko, Sitizen Puma, Kinzl Sport, Sertina, Polet, Breil, Kasio, Sunto Ambit, Najk, Omikron, Stejnhart, Lonžin Spirit, Hamilton, Luis Era…

"Imam ja i oca i majku, pa sam od njih dobio nasledstvo, s braćom i sestrama. Ako sam prodao zemlju, imam svoj novac", pravdao se don Mario, otkrivši da se u satove zaljubio tokom studija u Italiji. Kaže da su mu neke od njih poklanjali župljani, da su drugi reparirani, da mu je jednoga dao zet pomorac, i da satovi predstavljaju nagradu za njegov predani rad s pastvom.

Velečasni Andrija Vrbanić, župnik u siromašnoj župi sv. Rozalije iz Ivanovca kod Osijeka, nije slab na satove, nego na – Mercedese. Pa je "Merdžu", koji su mu lopovi ukrali i dok su bežali slupali, zamenio godinu dana starim Mercedesom E klase, Čija se tržišna vrednost kretala oko 35.000 evra.

"Nemam porodicu, decu, vilu ni jahtu na moru, nemam nekakve druge troškove, a automobil mi treba za posao", kratko je i jasno obrazložio sveštenik. Pravdajući se da je auto kupio svojim novcem. Sve kritičare na Facebooku je napao ili zato što primaju "dedinu partizansku mirovinu", ili jer "smrde", ili zato što su "muslići". Na kraju je skupoceni Mercedes slupao u nesreći za koju je sam kriv.

Fra Šime Nimac i atraktivna blagajnica Jasmina posebna su priča. On je, u vrijeme kada je bio sveštenik u Baškoj Vodi, bez saglasnosti crkvenih vlasti za 1,3 milon evra prodao crkveno zemljište. A onda taj novac sklonio na svoj privatni račun. Deo je, uz pomoć Jasmine, i uz lihvarske kamate, pozajmljivao svojem prijatelju Ivanu Validžiću.

Deo je, navodno, don Šime planirao da potroši na kafić u Zagrebu, a deo da uloži u agenciju koja je zastupala mlade sportiste. Njegova je, tako je barem na sudu tvrdila Jasmina, i luksuzna jahta "Laki mi", kao i 300.0000 evra koje su istražitelji zatekli na njenom računu.

Razočaran, fra Šime je na kraju sve uveravao da ga je bankarka prevarila. Crkva novac pokušava da nadoknadi sumu iz njegove imovine.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto Profimedia