Foto: Filip Plavčić

Intervju, LIDER SPP I NARODNI POSLANIK

MUAMER ZUKORLIĆ ZA KURIR: Opozicija da zaboravi na bojkot izbora

Ta ideja je pogrešna, sugerišem im da učestvuju na izborima. Kroz političku istoriju bojkoti su se pokazali kao neplodonosni. Obično se za to odlučuju oni koji misle da neće pobediti

Politika

Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik, kandidat je Sabora Mešihata Islamske zajednice u Srbiji za mesto reis-ul-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH i ukoliko bude izabran na tu poziciju, kako kaže u razgovoru za Kurir, odlazi iz politike.

Stranka će svakako nastaviti svoj život, a ideju o bojkotu, koju zagovara deo opozicionara, odlučno odbacuje.

Za mesto reis-ul-uleme IZ u BiH kandidovao vas je Sabor Mešihata IZ u Srbiji. Ukoliko budete izabrani, šta će biti sa vašom političkom karijerom? Da li to znači da se povlačite iz politike?

- Dosad sam dobio nekoliko kandidatura, stigla je i iz Bihaća i iz Beneluksa, dijaspore.... Šta će biti sa mojom političkom karijerom, zavisi od ishoda izbora. Ako budem izabran, onda se povlačim iz politike. U svakom slučaju, ne bih da spekulišem sada. Nisam prihvatio ovu kandidaturu polazeći od toga da ću da pobedim, već zbog svojih duhovno-moralnih načela.

Otkud sad povratak u igru za poziciju u Islamskoj zajednici?

- Ovo nije proizvod mojih planova u karijeri, već odgovor na zahtev da prihvatim kandidaturu važnih struktura u Islamskoj zajednici. Ovo je za mene neočekivano. Ja ne pravim karijeru po ličnoj meri, sebe doživljavam kao borca.

Ukoliko budete izabrani, šta će biti sa strankom SPP? - Stranka će nastaviti da živi i radi. Izabraće novog predsednika.

Šta mislite o ideji bojkota predstojećih parlamentarnih izbora koju zagovara deo opozicije? - Kroz političku istoriju, bojkoti su se pokazali kao neplodonosni. Obično se za bojkot odlučuju oni koji misle da neće pobediti. Ako ste sportista, onda izlazite na izbore, želite da budete na stadionu i igrate tu utakmicu. Ta ideja je pogrešna, sugerišem opoziciji da učestvuje na izborima.

Planovi

MOŽDA STRANKA UĐE U KOALICIJU

S kim će SPP na predstojeće parlamentarne izbore? Da li ćete biti deo neke koalicije? - Mi obično sami nastupamo, jer smo autentični i nije lako naći programsku srodnost. Međutim, ne isključujemo ni takvu mogućnost. To ćemo u međuvremenu razmotriti, nije bilo ozbiljnih razgovora dosad, bilo je nekakvih inicijativa.

Kurir.rs/K. BLAGOVIĆ Foto: Filip Plavčić