Foto: Profimedia

raduje se sastanku

MILORAD DODIK PORUČIO: Važno je što je novi komesar EK iz Mađarske! Oni imaju bolji senzibilitet kada je reč o Balkanu

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je danas da se raduje sastanku sa novoizabranim rukovodstvom Evropske komisije, naročito sa komesarom za susedstvo i proširenje Laslom Tročanjijem, koji dolazi iz Mađarske, što je, kako je rekao, veoma važno.

Bosna i Hercegovina
> 13:46h

"Mislim da je veoma važno što novi komesar Tročanji dolazi iz Mađarske, oni imaju bolji senzibilitet nego druge evropske zemlje kada je reč o Balkanu", rekako je Dodik novinarima u Banjaluci.

On smatra da će Evropska komisija biti suočena sa nizom unutrašnjih pitanja, pre svega problemom migracija, evra i Bregzita, koje bi trebalo da reši u okviru Evrope.

"Kada je reč o politici proširenja, značajna liberalna grupacija oko Makrona je protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići dok Evropa ne reši probleme koje sam naveo", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Istakao je da su resursi EU za proširenje i podršku proširenja značajni, ali da se u BiH moraju sagledati svi izazovi.

"Zapadna Evropa treba radna mesta i to dovodi do populacionih problema. Ođednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti jer ima niz problema, socijalnih, obrazovnih, verskih i drugih. Oni se orijentišu na zaustavljanje migranata i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmere ovde, u zemlje koje bi sutra postale članice EU", istakao je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia