Foto: Profimedia

u krizu sa luksuzom

NEMA BREGZITA ZA ŠAMPANJAC: Ostrvo neće presušiti kada je luksuzno penušavo vino u pitanju! Evo kako su doskočili razlazu Britanije sa Evropom!

Bez obzira na to da li će Velika Britanija 31, oktobra napustiti EU sa dogovorom ili na teži način, ostrvo neće presušiti makar kada je šampanjac u pitanju.

Planeta

Francuski proizvođači ovog penušavog vina kažu da su se na vreme organizovali i napravili dobre zalihe svog čuvenog proizvoda u Britaniji.

Veliki broj boca skladištili su u zemlji koja je po uvozu šampanjca prva u svetu, čak i ispred SAD, tako da su unapred doskočili potencijalnim poremećajima na tržištu.

Velika Britanija uvozi 17 odsto francuskog šampanjca, što je u 2018. godini bilo čak 26,8 miliona boca.

foto: Profimedia

Udruženje proizvođača šampanjca reklo je da su skladišta u Velikoj Britaniji "do vrha" puna kako ih ne bi pogodilo moguće zatvaranje granice, ali nije otkrilo o kojoj se dodatnoj količini radi.

Vinski kritičar Antoan Gerbel je rekao da je reč o količini dovoljnoj da se pokrije žeđ Britanaca za šampanjcem u narednih godinu dana.

"Britanci obožavaju šampanjac već 300 godina i bilo Bregzita ili ne, oni će nastaviti da ga piju i vole", rekao je predsednik udruženja proizvođača.

Kurir.rs / Sky News

Foto: Profimedia