Foto: Profimedia

UVEŽBAVANJE

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE U RUSIJI SE OBUČAVAJU ZA S-400! Životić: Veoma je važno da imamo obučen kadar!

Naša vojska učestvuje na vežbi „Slovenski štit“, gde će savladati rukovanje izuzetno moćnim naoružanjem. Stručnjaci ocenjuju da je ovo vrlo dobra vest za našu državu

Vesti
> 00:04h

Pripadnici Vojske Srbije se u Rusiji prvi put obučavaju na sistemu S-400, jednom od najmoćnijih raketnih sistema!

Na vežbi „Slovenski štit 2019“ učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, a jedinice koje prođu obuku imaće ogromno znanje i moćni zanat u svojim rukama. Iz ministarstva odbrane Ruske Federacije potvrdili su da na poligonu Ašuluk u Astrahanskoj oblasti pripadnici Vojske Srbije učestvuju u uvežbavanju raketnog sistema S-400 i „Pancir“.

Oni se tokom vežbe posluge raketnih sistema suočavaju sa simuliranim masovnim vazdušnim napadom. Izvešće probna lansiranja u teškim uslovima za gađanje ciljeva na malim i velikim visinama, uključujući balističke mete i one koje manevrisanjem izbegavaju pogodak sistema PVO.

Ekspert za bezbednost Ilija Životić kaže za Kurir da je veoma značajno da imamo obučene osobe za upravljanje moćnim sistemom S-400.

foto: Shutterstock

- To se sada dešava prvi put. Ceo narod priželjkuje da Srbija kupi S-400 sistem! Ali i to nije toliko problematično koliko je pitanje ko bi upravljao njime. Sada je i to obezbeđeno zahvaljujući obuci u Rusiji. To je vrlo dobra vest za Srbiju, jer u nekom trenutku mogu da stignu novi raketni sistemi, mi nećemo morati da organizujemo obuku jer ćemo već imati obučene i spremne ljude koji će njima upravljati - kaže Životić.

Ilija Životić foto: Printscreen

Dodaje da je raketni sistem S-400 izuzetno moćan i da je više puta testiran u Siriji:

- Kada bi ga Srbija nabavila, to bi vojno osnažilo našu državu. Da smo ga imali 1999. godine, ne bismo doživeli NATO agresiju. Nijedna zemlja koja ga poseduje nije napadnuta.

(Kurir.rs / S. Slamnig / Foto:Profimedia)