Foto: Profimedia

Slavni Nemac u teškom stanju

ZVALI SU ME DA SPASEM ŠUMAHERA, ALI ŠANSE SU MU MINIMALNE: Hrvatski neurohirurg otkrio nepoznate detalje o lečenju slavnog vozača

Sedmostruki šampion Formule 1 Mihael Šumaher u ponedeljak je primljen u bolnicu "Žorž Pompidu" u Parizu, preneli su senzacionalnu vest francuski mediji.

Ostali sportovi
> 12:56h

Isti izvori tvrde i da je Nemac u svesnom stanju stigao u bolnicu na lečenje matičnim ćelijama.

Podsetimo, Mihael je 29. decembra 2013. godine doživeo stravičnu nesreću na skijanju u Francuskoj, kada je glavom udario u stenu. Imao je teške povrede mozga, zbog čega je neko vreme bio u indukovanoj komi.

Do ponedeljka nije bilo previše informacija o lečenju Šumahera. Porodica slavnog vozača je vešto skrivala informacije o njegovom stanju.

Ipak, tu i tamo su curile informacije pa tako i ona da je ugledni hrvatski neurohirurg Darko Čudi kontaktiran kako bi pomogao Šumaheru.

Čudi je poznat kao neurohirurg koji "budi ljude iz kome" jer je u poslednjih nekoliko godina u medicini izgradio ime mikročipovima koje je ugrađivao u mozak pacijenata koji su bili bez svesti.

Nagađalo se tih godina da je doktora Čudija kontaktirala Šumijeva porodica, a on je potvrdio navode.

- Nije bilo direktnog kontakta s porodicom, ali čuo sam se sa Šumaherovom portparolkom. Čuli su za moj rad, nije to neka tajna, te metode predstavljene su pre par godina, bili smo i u Njujorku, za njih zna ceo svet. Nisam na kraju otišao da pogledam Šumahera, ne znam u kakvom je stanju. Sve što sam čuo, čuo sam iz medija. Zaista ne želim da nagađam, znam samo da su se oni odlučili za neku drugu opciju.

Na pitanje, ima li Šumaheru spasa, Čudi odgovara.

- Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo je nešto uraditi u prvih godinu dana nakon nesreće, a ovako... Teško - kaže poznati neurohirurg.

Šumaherov boravak u Parizu izaziva veliku pažnju javnosti, pa na njega u svakom trenutku motri desetak pripadnika obezbeđenja.

Šumaher je prijavljen pod lažnim imenom i leči se kod profesora Filipa Menašea (69), kardio hirurga, koji je specijalizovao lečenje matičnim ćelijama i 2014. godine postao prvi hirurg u svetu koji je presadio tuđe matične ćelije u srce pacijenta.

Prema šturim informacijama Šumaher još uvek ne može da stoji ili hoda, a ne može ni da komunicira, ali njegovo stanje se poboljšava.

Hronologija nesreće i oporavka:

29. decembar 2013. - Sa sinom Mikom skijao je u francuskim Alpima. Izašao je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao deset metara u zrak. U padu je glavom udario u stenu. 29. decembar 2013. - Istog dana prebačen je u bolnicu Mutije, pa posle i u onu u Grenoblu, specijalizovanu za povrede glave. 29. decenbar 2013. - Stavljen je u komu kako bi se sprečilo oticanje mozga. Kraj januara 2014. - Lekari su objavili početak buđenja iz kome. 4. april 2014. - Portparolka Sabine Kem javlja da se Šumaher na trenutke budi i da je pri svesti. Sredina juna 2014. - Prebačen je s intenzivne nege na rehabilitacioni deo. 16. jun 2014. - Šumaher je pri svesti napustio bolnicu u Grenoblu i preselio u Univerzitetsku bolnicu u Lozani. 9. septembra 2014. - Napustio Lozanu i preselio u svoj dom u Glandu u Švajcarskoj, prilagođen za što lakši oporavak. Novembar 2014. - Izvori javljaju da je Šumaher paralizovan, u kolicima i da ne može da govori. Decembar 2014. - Izvori javljaju da je Šumaher sve bolje, te da je počeo da prepoznaje članove porodice i prijatelje. I dalje ne može da govori i u kolicima je. Januar 2015. - Pojavila se informacija da je Mihael prepoznao lica svoje dece, porodica je demantovala te navode. Mart 2015. - Šumaherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi lečenja penju se na 14 miliona evra. Septembar 2015. - Svetski mediji objavili su da je Šumaher izgubio 40 odsto telesne težine i da ima oko 40 kilograma, porodica je to demantovala. Decembar 2015. - Objavljeno je da Šumaher može da hoda, porodica je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantovala. Jul 2016. - Stanje je jako teško, više detalja ne smem da otkrivam, rekla je portparolka Mihaela Šumahera. Septembar 2016. - Porodica je tužila nemački magazin koji je napisao da Mihael može da hoda. Septembar 2017. - Pojavila se informacija da će Šumaher uskoro na operaciju u SAD. To je takođe demantovano. Decembar 2017. - Još se nije predao, bori se, rekao je Žan Tod, Šumijev bivši šef u Ferariju. Mart 2018. - Njegovo stanje ne može bitno da se popravi, rekao je neurohirurg Kolin Šif, koji nije lečio Šumahera, ali na temelju svog iskustva procenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju. Avgust 2018. - Pojavila se vest da je Mihaelova supruga Korina kupila veliko imanje na Majorki za 30 miliona evra čiji je bivši vlasnik predsednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Mihaela. Novembar 2018. - U javnosti se pojavilo pismo Korine Šumaher nemačkom muzičaru Saši Herhebahu, a u njemu je napisala kako je "Mihael veliki borac i neće se prestati boriti" Decembar 2018. - Stigla je informacija kako Šumaher živi u vili u Gladeu, u Švajcarskoj, da nije prikovan za krevet i da ga lekari ne hrane cevčicama.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: