Foto: Profimedia

prizivanje sukoba

DODIK O DEKLARACIJI SDA: To je iluzija i priča o Islamskoj državi u kojoj se uvodi šerijat!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Drvaru da je Deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) atak na ustavni poredak BiH, dodavši da svaki potez ka unitarizaciji BiH znači odvlačenje Republike Spske (RS) van toga.

Bosna i Hercegovina

"To što SDA pokušava da napravi je prizivanje nestabilnosti i sukoba. Oni vrlo dobro znaju da se Srbi neće odreći Republike Srpske. To je iluzija i priča o islamskoj državi u kojoj su oni većina koja uvodi šerijat", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako Bošnjaci i SDA žele reorganizaciju BiH, onda će na bazi toga i RS tražiti reaorganizaciju države.

"Šta god dođe iz RS stranci prave galamu. A ova deklaracija je tipičan atak na ustavni poredak… Svaki potez ka unitarnosti u BiH znači odvlačenje RS van toga", istakao je Dodik.

On je naveo da je BiH trebalo da doživi svoj kraj još 1996. godine, ali je, kako je naveo, "nekako sklepana".

U predlogu Deklaracije, koju bi sutra trebao da usvoji Kongres SDA se, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA Republika BiH, afirmacija bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uspostavljanje Vrhovnog suda BiH, reforma policije i drugo.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia