Foto: AP / Yamil Lage

STOP

AMERIČKA DRUŠTVENA MREŽA NIJE OBJASNILA POSTUPAK: Tviter blokirao naloge kubanskih zvaničnika

Planeta

HAVANA - Američka društvena mreža Tviter blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra, njegove ćerke Marijele Kastro i vodećih kubanskih državnih medija, napisali su državni mediji na svojim sajtovima.

Blokirane su i desetine naloga novinara kubanskih državnih medija, kao i zvanični nalog ministarstva komunikacija.

- Tviter nije objasnio ovaj korak, niti je izdao ikakvo upozorenje, a iz kompanije „Tviter“ nisu odgovorili na molbu za komentar.

Potez Tvitera desio su u trenutku kada je kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel u obraćanju naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu izazvanu američkim sankcijama. Udruženje novinara Kube ovo je nazvalo „masovnom cenzurom“ i podsetilo da je Tviter i u prošlosti suspendovao individualne naloge, koji su ponovo proradili.

- Ono što je novo jeste obim ovog jasno planiranog čina u sajber-ratu, usmerenog da ograniči slobodu govora kubanskih institucija i građana i da ućutka vođe revolucije - smatra udruženje u saopštenju.

Pojedini nezavisni novinari ironično su komentarisali činjenicu da se vladini zvaničnici koji imaju monopol u javnom prostoru i tradicionalnim medijima u jednopartijskoj državi žale na cenzuru. Nezavisno novinarstvo u Kubi se toleriše, ali nije legalno, a portali nekoliko alternativnih medija su blokirani. Kuba se nalazi na listi od 10 zemalja sa najvećom cenzurom, koju je ove nedelje objavio Odbor za zaštitu novinara iz Njujorka.

Kurir.rs