Foto: EPA / Georgi Licovski

skup šefova zapadnog balkana

ZAEV: Severna Makedonija spremna za početak pregovora sa EU

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Njujorku da je njegova zemlja spremna da započne pristupne pregovore sa EU bez daljeg odlaganja.

Severna Makedonija

Kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, on je to rekao na večeri šefova država i vlada Zapadnog Balkana koju je priredila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini u misiji Unije u UN.

Zaev je rekao da je period do odluke Evropskog saveta ključan za Severnu Makedoniju i da su "svi napori fokusirani na to da se zadrži pozitivan duh kod svih zemalja članica EU za podršku njegovoj zemlji da otvori pregovore sa Unijom".

"Nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU 2005. i niza redovnih pozitivnih preporuka Evropske komisije i afirmativnih zaključaka u 2018. i 2019, kao i zbog ostvarenih i priznatih rezultata, Severna Makedonija je spremna da započne pregovore sa EU bez daljeg odlaganja", rekao je on.

Zaev je istakao da će početak pregovora biti uspeh i Severne Makedonije i EU, kao i rezultat zajedničkih ostvarenja za vreme pretpristupnog procesa.

Evropski savet polovinom oktobra treba da odluči da li će Severna Makedonija i Albanija dobiti datum za početak pristupnih pregovora, nakon što je donošenje takve odluke u junu odloženo za jesen.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA