Foto: EPA

dogovor na pomolu

DA LI ĆE DŽONSON SPREČITI RAT NA BLISKOM ISTOKU? Britanski premijer pozvao Trampa da sklopi novi sporazum sa Iranom, ovaj odmah pristao!

Britanski premijer Boris Džonson je pozvao Sjedinjene Države i njihove saveznike da sklope novi nuklearni sporazum s Iranom, a američki predsednik Donald Tramp je pozitivno odgovorio na taj predlog, prenose mediji.

Planeta

Govoreći danas u Ujedinjenim nacijama, Džonson je poručio da "bez obzira na primedbe na stari nuklearni sporazum sa Iranom, vreme je da se krene napred i napravi novi dogovor".

Donald Trump je povukao SAD iz tog sporazuma prošle godine i odobrio uvođenje novih sankcija Teheranu, prenosi AP. Kako se navodi, Iran je nastavio obogaćivanje uranijuma do granice koja je veća od one utvrđene sporazumom.

Tramp je, na pitanje o Džonsonovom predlogu, rekao da je "Boris veoma pametan čovek", ali nije dalje objašnjavao. Britanski premijer bi trebalo da se na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku sastane sa Trampom i iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

S druge strane, kako navodi AP, jedan visokopozicionirani iranski diplomata je rekao da je Donald Tramp "zatvorio vrata za pregovore" kada je uveo poslednju turu sankcija njegovoj zemlji i označio Centralnu banku Irana "terorističkom institucijom".

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif bio je uzdržaniji u pred novinarima u Njujorku.

"Znam da predsednik Tramp nije želeo da to uradi. Sigurno je bio pogrešno informisan", rekao je Zarif.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)