Foto: Printscreen YT, Profimedia

svet špijunaže

ONE SU BILE NAJVEĆE ŠPIJUNKE NA SVETU: Radile su kao pevačice, modeli, striptizete, službenice... a znale su najvažnije svetske tajne! (FOTO, VIDEO)

Svet međunarodne špijunaže i spletki dugo fascinira ljude. Priče o opasnim misijama na egzotičnim mestima su osnova mnogih dobrih knjiga ili filmova.

Planeta

Najluđe je što se takve stvari dešavaju i u stvarnom životu! Filmovi možda preuveličavaju neke delove, ali pravi špijuni postoje i deluju širom sveta na rizičnim zadacima. Ako ste mislili da samo muškarci "zabavljaju", grešite. Mnogo je ženskih špijuna svih uzrasta koji su dobijali informacije i radili ovaj posao. Evo deset najpoznatijih.

10 - Melita Norvud

Ova slatka stara dama bila je špijun KGB-a koji je krao britanske nuklearne tajne kako bi ih preneo na Rusiju. Norvudova je radila u Britanskom udruženju za istraživanje obojenih metala, koje je u stvari bila glavna kompanija za tajno istraživanje nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji.

Rusija je želela da otkrije šta Velika Britanija planira i da ukrade neku novu tehnologiju za sebe, pa je Norvoudovoj dala posao da ukrade tajne dosijee, da ih kopira i preda svojim rukovodiocima iz KGB-a.

09 - Bel Boid

Ova južnjačka lepotica bila je poznata špijunka u američkom građanskom ratu. Bila je pristalica Južnih Konfederata protiv Unije Severa i živela je u Virdžiniji.

Klasična femme fatale, Boidova je iskoristila svoj šarm i status kako bi se približila generalima Unije i otkrila njihove planove za budućnost. Jednom kada bi prikupila informacije, ona bi se ušunjala u konfederacijski logor i rekla im šta zna.

08 - Nor Kan

Prva Indijanka špijun, Kanova je bio veoma uspešan ratni špijun za Britaniju u Drugom svetskom ratu. Smeštena u srcu pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj, pokazala se pametnim i snalažljivim špijunom.

Krećući se stalno i uz mnogo raznih identiteta, ona je dugo izbegavala da bude uhvaćena. To joj je omogućilo da prosledi Londonu mnogo informacija o onome što se dešavalo u Francuskoj i nacističkim planovima. Nažalost, prijavio ju je lokalnom Gestapu seljak koji je znao njen pravi identitet i mučena je do smrti zbog informacija.

07 - Kristin Grenvil

Ovo je još jedna izuzetna priča o hrabrosti i dužnosti iz Drugog svetskog rata. Grenvilova je za to vreme bila kraljica lepote i špijunirala za Veliku Britaniju. Imala je malo drugačiji posao od Nore Kan - bila je poštarka.

To je značilo da je morala da prenosi tajne poruke savezničkih trupa širom Evrope okupirane neprijateljskim snagama. Poznata po brzom razmišljanju i izgledu, koristila je obe osobine tokom špijunske karijere da bi se izvukla iz kritičnih situacija. Nažalost, ubio ju je pobesneli bivši ljubavnik.

06 - Virdžina Hol

Holova je bila još jedna jaka dama koja je stvorila ime pomažući savezničkim snagama u Drugom svetskom ratu. Iako je Amerikanka, radila je za tajnu Britansku službu za specijalne operacije.

Ova jedinica britanske vojske na kraju je postala tajna služba kojom danas upravlja Britanija. Holova je bila jaka žena koja je bila prepoznatljiva jer je hramala. Nakon što je izgubila nogu zbog rane od vatrenog oružja u Turskoj, ugradili su joj drvenu. Inače, ona je vodila čitave mreže agenata koji su im nacistima iznova i iznova narušavali planove.

05 - Mata Hari

Ovo je možda jedina ženska špijunka za koju su maltene svi čuli. Hari je bila poznata ne samo po zavodljivoj lepoti već i po svojoj pametnom tajnom identitetu. Ona je obišla svet predstavljajući se kao ženska igračica.

Tako je lako zavodila ljubavnike i uzimala informacijama, ali se i kretala bez sumnje. Prvobitno je počela da radi za snage Osovine po izbijanju Prvog svetskog rata, ali ubrzo je postala dvostruki agent. Njena špijunska karijera bila je blistava, ali ne zadugo - uhvatili su je Saveznici i streljali 1917. godine.

04 - Ana Čepmen

Prelazeći u modernija vremena imamo ruskog špijuna koji je bio prilično lud. Bila je deo špijunskog prstena u SAD-u koji su bili posvećeni pronalaženju bilo kakvih informacija i slanju u Rusiju.

foto: Profimedia

Njen najpoznatiji plan (koji se nikada nije ostvario) bio je da zavede Edvarda Snoudena i uda se za njega. Posle insistiranja da otputuju u Rusiju kako bi videla porodicu, ona bi ga zarobila i ispitivala zbog ogromnog znanja koje je imao o NSA. Na kraju, Ana je uhapšena u Njujorku 2010. godine.

03 - Nensi Vejk

Vejkova je bika vrlo popularan špijun među Saveznicima poznata kao "Beli miš". Naravno, nacisti su očajnički hteli da je uhvate, ali nikad nisu mogli, zbog čega je i dobila nadimak. Na kraju se udala za francuskog industrijalca i preselila se u njegovu domovinu.

Nakon izbijanja Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Francuske, pridružila se Pokretu otpora. Izuzetno uspešna, uradila je mnogo smelih stvari poput krijumčarenja britanskih trupa iz Francuske u Španiju, zajedno sa donošenjem važnih informacija u London.

02 - Ana Montes

Ovo je slučaj zloglasne špijunke modernog doba. Montesova je radila za američku vladu i bila je njihov stručnjak za Kubu od 1985. godine. Ona se zapravo nije slagala s američkom spoljnom politikom, pa je počela da da špijunira za Kubu.

Sa fotografskom memorijom i pristupom tajnim datotekama, ona je bila savršena osoba za tu ulogu. Iako je oko nje bilo puno sumnjičavih kolega, ona nije uhvaćena čak do 2002. godine!

01 - Žozefin Bejker

Ovo je možda ime koje znate jer je bila poznata izvođačica i džez pevačica 1920-ih. Veoma popularna zbog svojih divljih, ekstravagantnih emisija, imala je masu obožavalaca širom sveta. Međutim, postala je i špijunka za saveznike u Drugom svetskom ratu.

Bejkerova je svoje ukradene informacije ili tajne poruke sakrivala u notnim listovima ili u donjem vešu da ih ne bi pronašli. U tome je bila uspešna kao i u svojoj muzičkoj karijeri. Bejkerova je na kraju dobila francusko vojno odlikovanje za svoj rad.

(Kurir.rs/Themost10.com/Foto: Printscreen YT, Profimedia)