Foto: Profimedia

ni na kraj pameti

ZNAK ZA ODOBRAVANJE ZAPRAVO GOVOR MRŽNJE?! Znači nešto što nikad ne biste ni pomislili dok ga POKAZUJETE!

Zanimljivosti

Znak "OK" koji se pravi tako što se kažiprstom i palcem napravi znak kruga u svetu je poznat po tome da je sve "u redu" ili da se nešto odobrava. Prvi put je upotrebljen u 17. veku u Velikoj Britaniji.

Gestikulacija rukom kojom se poručuje "OK" neki smatraju simbolom mržnje, navodi se u novom izvještaju Antidefamacijske lige (ADL), nevladine organizacije koja se bori protiv antisemitizma, piše Si-En-EN.

foto: Profimedia

ADL je ovaj simbol dodao na listu simbola koje koriste ekstremisti, pored nekoliko već postojećih. Ova organizacija smatra da se radi o simbolu mržnje jer ga je preuzela alt-desnica, odnosno ultrakonzervativni pokret krajnje desnice u SAD, koji karakterišu rasizam i retorika nadmoći bele rase.

"Verujemo da policiju i javnost treba u potpunosti informirati o značenju ovog simbola, što može poslužiti kao prvi znak upozorenja na prisutnost rasizma u zajednici ili školi", rekao je Džonatan Grinblat, izvršni direktor ADL-a.

Američka organizacija, koja se bori protiv mržnje, saopštila je i da se pomenuti znak danas i dalje koristi da se zaista pokaže da je nešto u redu, odnosno za odobravanje.

Zato je "potrebno biti veoma oprezan i ne donositi ishitrene zaključke o namerama osobe, koja koristi ovaj znak".

foto: Profimedia

Kurir.rs/RTS, CNN/Foto: Profimedia