Foto: Dejan Vuković

SVEČANO

ZAVRŠEN MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU U SUBOTICI: Gran-pri za 24 bake iz Kine

Pop kultura

Na svečanom zatvaranju Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u petak, 27. septembra, u Dečjem pozorištu Subotica, Gran-pri za najbolju predstavu dodeljen je Šijanskom umetničkom pozorištu za decu iz Kine za ostvarenje „24 bake“.

U obrazloženju nagrade, žiri koji čine predsednik Ranko Risojević, i članovi Olga Zaets i Senka Petrović, ocenio je da „predstava ima kvalitet svakog segmenta i profesionalnu čistotu, odličnu estetiku i visok emotivni nivo, čime zadovoljava publiku svih generacija“.

Brojna priznanja

Nagradu za najbolju režiju dobio je Jakub Maksimov za predstavu „Na vukovom tragu“ u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada. Nataliji Toporovoj je dodeljena nagrada za najbolju scenografiju u predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ Lutkarskog pozorišta „Petruška“ iz Rusije.

Dobitnik nagrade za najbolju muziku je Gžegož Turnau za predstavu „Divna zelena ptica“ u izvođenju Teatra Lalka iz Poljske, a za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka nagrađen je Boriš Čakširan za „Čudotvorno kresivo“ u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljeno je: Saši Latinoviću za ulogu Baka u predstavi „Na vukovom tragu“ u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada; Du Fang za ulogu bake, te Ou Jang Hong Juan za ulogu unuka u predstavi „24 bake“ u izvođenju Šijanskog umetničkog pozorišta za decu iz Kine; Đurđi Vukašinović Babić za ulogu Ježurka u predstavi „Ježeva kućica“ u izvođenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke; ansamblu predstave „Divna zelena ptica“ za kolektivnu igru u izvođenju Teatra Lalka iz Poljske, čiji su članovi, prema oceni žirija, „unisono u svim žanrovima igrali kao jedna duša i jedno telo“.

Trud kreatora

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi „Cipele“ u izvođenju pozorišta „La tete a l‘evers“ iz Belgije. Žiri koji je ogledao 14 predstava, u izvođenju 14 teatara iz 12 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije, ocenio je ovogodišnju selekciju festivala kao „uspešnu u trudu kreatora da se klasične priče ispričaju na nov način“.

(Kurir.rs / M.C. Foto:Dejan Vuković)