Foto: Fonet/Nenad Đorđević

zatvara oči namerno

REKTORKA LICEMERKA! HITNO DA PODNESE OSTAVKU, NE UME DA ŠTITI UNIVERZITET! Tvrdi da opozicija nije bila u Rektoratu, ali FOTOGRAFIJE JE DEMANTUJU

Ivanka Popović kaže da tokom blokade sedišta Beogradskog univerziteta nije tamo videla opoziciju. Sagovornici Kurira navode da je njena izjava licemerna, jer su na mrežama danima objavljivane fotografije i snimci poseta Obradovića, Lutovca, Tepićeve, Miljuša...

Politika
> 09:52h

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović tvrdi da nema informacije da je su predstavnici opozicije, pre svega oni iz Saveza za Srbiju (SZS), ulazili u Rektorat prilikom nedavne blokade. Međutim, fotografije političara je u tome demantuju!

foto: Tanjug/Dejan Petrović

Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovim potezom rektorka Popović pokazala licemerje, te da je podlegla pritiscima opozicije i SZS Dragana Đilasa.

Zgradu Rektorata su tokom protesta studenata iz "Jedan od pet miliona" posećivali članovi Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, sa kesama punim namirnica dolazio je i Branko Miljuš, visoki funkcioner Saveza za Srbiju. Na istom mestu viđeni su i Srđan Milivojević iz DS, ali i lideri DS Zoran Lutovac, Dveri Boško Obradović, kao i Marinika Tepić iz SSP. Poslednji opozicioni političar koji je posetio studente bio je Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana.

foto: Printscreen/Twitter

Iako su posete svih njih zabeleže fotografijama i video-snimcima, rektorka Popović kaže da nema informacije da su oni bili u Rektoratu.

BRANKO MILJUŠ NA VRATIMA REKTORATAfoto: Printksrin

- Nemam informacije o tome da li su predstavnici opozicije ulazili u Rektorat, iako su neki viđeni ispred zgrade - navela je ona.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Komentarišući ove reči, narodni poslanik SNS Vladimir Orlić ističe da je njen potez licemeran jer postoje javni dokazi o prisustvu opozicije u Rektoratu.

- Rektorka je verovatno jedina osoba u Srbiji koja nije videla fotografije i video zapise na kojima su zabeleženi ulasci partijskih funkcionera SZS u Rektorat, nije čitala reportaže u opozicionoj štampi i izjave koje su davali sve sedeći u dvorištu unutar zgrade. Biće da joj je lakše da ne vidi sa kim je to na istoj strani. To, međutim, ipak sasvim dobro vidi svih 100.000 studenata koje su Đilasovi i dveraški partijski ekstremisti nedeljama držali kao taoce. I još otvoreno prete da će ponovo, čim im padne na pamet. Ako rektorka tih 100.000 pravih studenata ne vidi, to je najveći problem - istakao je Orlić.

foto: Beta/Milan Obradović

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov ocenju je da je njen potez dokaz da je potpala pod uticaj opozicije i da se svrstala na jednu stranu, umesto da štiti sopstvenu autonomiju i integritet.

SERGEJ TRIFUNOVIĆfoto: Printksrin

- Mislim da rektorka treba hitno da podnese ostavku, jer više nije u stanju da zaštiti ni lični integritet, a kamoli autonomiju i integritet Univerziteta. Mučno je gledati ponižavanje koje joj priređuje Đilas sa svojim omladincima i kao da im nije bilo dovoljno što je dvanaest dana nisu puštali da uđe u sopstvenu kancelariju i zgradu u kojoj radi, nego sada u strahu od njih ne sme da kaže ni da je videla ono što je videla cela Srbija. Tužno, zaista - navodi Jovanov.

Prikrivena podrška

Donosili im sendviče

Zgradu Rektorata tokom protesta studenata posećivali su članovi Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Marko Dimić i Aleksandar Korolija. Sa kesama punim namirnica dolazio je i Branko Miljuš, visoki funkcioner Saveza za Srbiju. Na istom mestu viđeni su i Srđan Milivojević iz DS, koji je studentima donosio pljeskavice i sendviče, ali i lideri DS Zoran Lutovac, Dveri Boško Obradović, kao i Marinika Tepić iz SSP. Poslednji opozicioni političar koji je posetio studente bio je Sergej Trifunović, koga su foto-reporteri uslikali iako je pokušao da prođe nezapaženo.

(Kurir.rs/Kristina Vasković)