Foto: Starsport©

SAZNAĆEMO U PONEDELJAK

POTPREDSEDNIK PARTIZANA TVRDI: Puč nad srpskim fudbalom! Zajednica Superlige menja pravilo o broju stranaca zbog Crvene zvezde

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić tvrdi da će Zajednica Superlige Srbije promeniti pravilo i dozvoliti nastup osmorice stranaca!

Fudbal
> 08:34h

Trenutno je dozvoljeno da superligaši na utakmici "koriste" četvoricu stranaca.

Vuletić na Tviteru navodi da će u ponedeljak na sednici Zajednica Super lige i Prve lige to pravilo biti promenjeno, a, kako potpredsednik Partizana tvrdi, sve zbog želje Crvene zvezde.

"Dobro veče, pod okriljem noćne tmine agilni, FSS. Da li je istina da ste se pretvorili u Aladinovog duha pa ono što Crvena zvezda poželi vi servilno i ponizno ispunjavate tako što tokom ove noći, u dosluhu sa tamom, nastojite da izvršite puč nad srpskim fudbalom?

"Lobiranjem klubova Zajednice Superlige i Prve lige i to onih Vama poslušnih i odanih, pokušavate da blickrigom, daleko od očiju FKP, za sutrasnju sednicu Zajednice SLPLS obezbedite podršku za zahtev Vaseg zvezdanog gospodara o povecanju broja stranaca na osam?", pita se Vuletić.

foto: Printscreen

Kako navodi potpredsednik Parrtizana na svom Tviter nalogu, navodno, ovo je pismo koje su pojedini klubovi iz Superlige dobili u toku večeri na svoje adrese.

'' Poštovani predstavnici klubova, dragi prijatelji,

Ovim putem želim da vam se obratim sa predlogom da se broj stranih fudbalera, koji mogu nastupati u našem fudbalskom prvenstvu, poveća sa broja četiri na broj osam, s tim što bi se za angažman svakog stranog fudbalera preko broja četiri, od strane kluba koji bi ih angažovao, plaćala odgovarajuća suma novca, koja bi potom bila korišćena isključivo za razvoj fudbala u Srbiji.

Konkretno, naš je predlog da se za petog stranog fudbalera uplaćuje suma od 20.000, za šestog 30.000, za sedmog 40.000 i za osmog 50.000 eur po sezoni.

Globalizacija je porusila granice, citava Evropa je postalo veliko jedinstveno trziste, svi klubovi igraju sa velikim brojem stranaca, i svi se fudbalski razvijaju. Samo se mi u Srbiji drzimo nekih retrogradnih stavova, na vestacki nacin pokusavamo kao da favorizujemo domace igrace. koji ne idu uz napredne fudbalske zemlje. Ako velika Nemacka, zemlja od 100 miliona ljudi, jedna od najvecih fudbalskih sila na svetu, ima potrebu za neogranicenim brojem stranaca- koji je problem sa nama? Svedoci smo iste situacije i u ostalim evropskim fudbalskim zemljama.

Sada ću navesti i konkretne razloge zbog kojih u ovom trenutku ističem ovaj predlog, a koji se ne tiču samo dobrobiti naša dva najeveća fudbalska kluba, već i svih ostalih klubova u Srbiji.

Naime, kao što vam je poznato, FK Crvena zvezda već treću godinu za redom uspeva da se kvalifikuje u ligaški deo evropskog takmičenja. To je sa finansijskog aspekta za FSS i druge klubove u srbiji posebno važno u poslednje dve godine, obzirom da UEFA u slučajevima kada se klub iz jedne zemlje kvalifikuje u Ligu šampiona, dodeljuje odredjena novčana sredstva tom savezu namenjena za razvoj fudbala. U našem slučaju to je iznosilo po 3,5 miliona evra za svaku godinu, što je ukupno 7 miliona evra.

Medjutim, svi klubovi sa kojima naš Klub igra u Ligi šampiona, kako prošle tako i ove godine, imaju izuzetno veliki broj stranih fudblera kojima je dozvoljeno da igraju i u domaćem šampionatu i u evro takmčenjima. Primera radi, u prvom kolu Lige šampiona za Totenhem, Bajern i Olimpijakos u prvih 11 igrača nastupalo je po osam stranih fudbalera, dok su se na klupi nalazili još 3-4 stranca, pri čemu je veoma bitno istači da u ovakvom istom odnosu domaćih i stranih igrača ti klubovi nastupaju i u svojim nacionalnim prvenstvima. Kao što znate u našem prvenstvu mogu nastupiti četiri stranca. Ostali mogu biti registrovani, ali moraju biti van protokola, a vi kao fudbalski ljudi dobro znate da je kontinuitet u igrama osnov za pravljenje rezultata. U situacijama kada igramo u grupnoj fazi Lige šampiona, činjejnica da možemo nastupiti sa većim brojem stranaca nam ne daje nikakav igrački benefit, obzirom da po pravilo iz domaćeg prvenstva, ti igrači nemaju kontinutitet u nastupima. Posebno ističem da se, kroz ostvarivanje dobrih rezultata u Ligi šampiona, takodje ostvaruje deo prihoda za nacionalne saveze, ali ono što je mnogo važnije u ovom trenutku jeste dobijanje koeficijenta kojim se Srbija popravlja na ranking listi sto znaci veci broj nasih klubova koji ce ucestvovsti u Evro tskmicenjima. Da bi bili konkuretntni klubovima poput Salzburga, Krasnodara, Kopenhagena ili Jang Bojsa, koji su puni stranih igraca, i mi u Srbiji moramo povecati broj stranih igraca. A ne mozemo imati strane igrace samo radi igranja u Evropi. Osim sto nemaju kontinuitet igranja kroz domace prvenstvo, i skupi su nam ako igraju samo Evropu. Na kraju krajeva svedoci smo da su strani igraci poput Donalda, Le Taleka, Huga Vieire, Kange, Boacija i ostalih podigli sveukupan nivo srpskog fudbala, i da su domaci igraci imali sta da nauce od njih. Bilo kakvo zatvaranje u sopstvene okvire ne moze nam doneti nista dobro. Sigurno da ovih velikih uspeha koje Crvena zvezda ostvaruje na medjunarodnoj sceni ne bi bilo bez kvalitetnih stranih igraca. Moramo podici glavu i pratiti evropske trendove, prestati sa mitovima i zastarelim razmisljanjima.

Zbog finansijskog stanja srpskog fudbala ovo će pravilo u početku najverovatnije koristiti nekoliko klubova, ali smatramo da je adekvatno i da se uplatom odgovarajućih iznosa u slučaju angažovanja svakog stranca preko broja četiri koje smo predložili, a koje bi bile uplaćene ili Fudbalskom savezu Srbije ili Zajednici, pozitivno uticalo na sve ostale klubove jer bi se koristila isključivo za namenu ulaganja u srpski fudbal.'' 

(Kurir.rs/Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: