Ozbiljne pretnje

Sirija: Hemijskim oružjem na agresore

Zvanična Sirija najavila da će, u slučaju vojne agresije Izraela i Amerike, bez ustručavanja koristiti hemijsko oružje

Planeta
> 08:00h

DOHA - Ratna retorika. Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdisi izjavio je da se vojska neće ustručavati da upotrebi hemijsko oružje ako dođe do napada Izraela ili SAD na Damask. Sirijci nisu mete - U slučaju napada, generali sirijske vojske odlučivaće o tome kad i kako ćemo koristiti hemijsko oružje. Ovo oružje je u skladištu i obezbeđuju ga sirijske naoružane snage. Ipak, čitav svet treba da zna da zalihe hemijskog oružja koje možda postoje nikad neće biti upotrebljene protiv sirijskog naroda - rekao je Makdisi. Ovom izjavom samo su pojačana strahovanja zapadnih zemalja, pre svega Amerike, da zvanični Damask u svom arsenalu ima velike količine hemijskih bombi. Sirija je za vreme Hladnog rata kupovala od SSSR ovu vrstu oružja, ali nikad nije utvrđeno o kojoj količini je reč. Za to vreme, arapske zemlje su pozvale sirijskog predsednika Bašara el Asada da što pre ode s vlasti kako bi se okončalo nasilje u njegovoj zemlji. Asad mora da ode - Postignuta je saglasnost da je potrebna hitna ostavka predsednika Asada - rekao je katarski premijer, šeik Hamad bin Kalifa el Tani po završetku ministarskog saveta Arapske lige u katarskoj prestonici Dohi. Zemlje članice Evropske unije takođe nisu sedele skrštenih ruku. EU će odsad pretresati brodove i avione za koje se sumnja da nose oružje u Siriju, odlučili su šefovi diplomatija EU. - Našom odlukom biće pojačane sankcije protiv Asadovog režima i biće pomognute susedne države, uglavnom Jordan i Liban, koje će morati da prihvate veliki broj izbeglica - izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus. EU je zabranila izvoz oružja u Siriju u maju 2011, ali 27 zemalja je imalo pravo da odluči da li će pretresati tovar za koji posumnjaju da krši embargo. - Sankcije su deo nastojanja da izvršimo pritisak na režim - izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, dodajući da Unija sarađuje sa sirijskim susedima u vezi s pitanjem izbeglica. Agencija UN za izbeglice saopštila je prošle sedmice da se broj izbeglica iz Sirije skoro utrostručio od aprila i da sada dostiže 112.000. Arapska liga je danas obećala 100 miliona dolara za Sirijce koji su bežeći od nasilja u zemlji potražili sklonište u Iraku, Libanu, Turskoj i Jordanu. Netanjahu zabrinut

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je u nedelju da će njegova zemlja morati da deluje ako bude neophodno sprečiti da zalihe hemijskog oružja padnu u ruke militanata kad bude srušen sirijski režim.

Izrael i SAD razmatraju šta nakon Asadovog pada Jedan zvaničnik izraelske vlade izjavio je da su lideri Izraela diskutovali s američkim izaslanicima kako da se odnose prema kolapsu režima u Damasku. U trenutku kad se pojačava krvoproliće u o ovoj zemlji, pad sirijskog predsednika Bašara Asada sve je izvesniji. Na pitanje da li su SAD i Izrael razmatrali kako da postupe u tom slučaju, jedan neimenovani zvaničnik vlade kratko je rekao: - Možete pretpostaviti da su takva pitanja postavljenja u razgovoru s američkim zvaničnicima kad su nedavno posetili Izrael. Pobunjenici tvrde da su nadomak pobede Žestoke borbe u gradovima širom Sirije znak su da se opozicija nalazi „na vratima pobede“ i da sirijski režim ide ka svom „neizbežnom kraju“, saopštio je pobunjenički Sirijski nacionalni savet (SNC). - Ono što se dešava u Damasku i Alepu i drugim sirijskim gradovima proteklih dana ključan je korak u uspostavljanju nove faze u istoriji naše zemlje i regiona - rekao je portparol tog saveta Džordž Sabra.