Foto: Profimedia

impozantan projekat

OVA DRŽAVA JE TOLIKO MALA DA SU ODLUČILI DA SE PROŠIRE NA MORE: Milioneri nemaju mesta za vile, pa grade novih 6 hektara! Pogledajte kako izgledaju radovi (VIDEO)

Monako je možda druga najmanja država na svetu po veličini, ali je i jedna od najbogatijih. Gotovo trećinu stanovnika čine milioneri koje su osim lepih predela privukle i poreske olakšice.

Planeta

Međutim, sigurno možete da zamislite da je na prostoru manjem od 2 kvadratna kilometara velika gužva. Krcat je stanovnicima, kojih ima više od 39.000.

Prostora za nove kuće i apartmane hronično nedostaje. Neboderi i kuće u stenama samo su neka od rešenja kojima stanovnici pribegavaju.

foto: Youtube/Printscreen

Upravo zbog toga je princ Albert II dao zeleno svetlu projektu kojim bi trebalo da se proširi obala.

foto: Youtube/Printscreen

U ovom poreskom raju vlada prava nestašica nekretnina za 2.700 multimilionera, koliko se očekuje da će se naseliti u Monako u narednih 10 godina.

foto: Youtube/Printscreen

Projekat nalaže da će novo naselje Portije Kouv dodati 6 novih hektara na postojeću teritoriju od 2 kvadratna kilometra. Na novom prostoru će moći da se izgradi 120 luksuznih kuća.

Radovi su se zahuktali: sipanjem peska u more i postavljanjem betonskih blokova proširiće se obala i otvoriti novi kvadrati.

Krajem 2025. nova četvrt Portije Kouv trebalo bi da ugleda svetlo dana, nedaleko od legendarnog kazina koji se proslavio filmovima o Džejmsu Bondu. Hiljadu novih apartmana i vila na raspolaganju će imati i novi brežuljak, uređeni park i promenadu s marinom.

Trenutna cena nekretnina u Monaku iznosi najmanje 45.000 evra po kvadratnom metru, a zbog konstantne "nestašice" nekretnina cene lako odu u nebo, pa kvadrat može da stoji i najmanje 90.000 evra.

foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Osim toga, posebna pažnja obratiće se i na živi svet. Sve najvažnije morske vrste prebačene su u rezervat u kome se nalazi veštački koralni greben sačinjen uz pomoć 3D printera.

Inače, da bi se neko prijavio da živi u Monaku, mora da dokaže da ima prebivalište, zatim otvara račun u banci u Monaku i uplaćuje depozit od najmanje 500.000 evra, a mora da boravi u Monaku barem 6 meseci godišnje.

Kurir.rs/Pun kufer Foto: Youtube/Printscreen