Foto: EPA

nema fer raspodele

GRCI BESNI: Hoće da EU uvede sankcije državama koje ne primaju migrante

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis izjavio je da će Grčka pozvati Evropsku uniju da uvodi sankcije onim članicama koje odbijaju da prihvate migrante.

Planeta

"Reći ću ovo veoma jasno: pokrenuću pitanje posebnih sankcija za one zemlje EU koje odbijaju da učestvuju u fer raspodeli migranata. To je čin hipokrizije. Ne možete da uživate u povlasticama a da ne prihvatite 1.000 do 2.000 migranata kao deo evropskog rešavanja tog problema", rekao je Micotakis.

Grupa članica EU iz centralne i istočne Evrope, među kojima su Mađarska, Poljska i Češka usprotivile su se kvotama za relokaciju migranata koje je naložila EU, a Grčka smatra da se time nepravedno raspodeljuje teret na Grčku, Španiju i Italiju.

Evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos i nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer danas su nakon Turske posetili Grčku, kao deo pritiska da što pre počne raspodela migranata čiji su zahtevi odbijeni iz Grčke u Tursku.

"U prethodnih nekoliko nedelja i meseci povećao se priliv ilegalnog dolaska migranata u Grčku. Potrebno je hitno reagovati kako bi se pojačala prevencija i detekcija ilegalnih dolazaka migranata iz Turske", rekao je Avramopulos.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA