Foto: Promo

GRAĐANI LESKOVCA DOPRINOSE KREIRANJU LOKALNOG BUDŽETA

Region

Ukupni javni prihodi i primanja grada Leskovca za 2019. godinu iznose oko 4.4 milijardi dinara, što je za 4 odsto više u odnosu na poslednju izmenu Odluke o budžetu za prethodnu godinu. Najviše prihoda dolazi od poreza na zarade zahvaljujući povećanju minimalne cene rada, kao i od nenamenskih i kapitalnih transfera. Grad Leskovac jedan je od primera dobre prakse u pogledu odgovornog i efikasnog upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou.

Grad Leskovac jedna je od lokalnih samouprava koja poslednjih godina radi na unapređenju transparentnosti uprave prema široj javnosti, ali i većem učešću građana u kreiranju budžeta kao najvažnijeg dokumenta. Sama činjenica da je ranijih godina manje od 1 odsto građana Leskovca davalo predloge i učestvovalo u javnim raspravama prilikom izrade gradskog budžeta govori da je danas građanska informisanost na višem nivou. Tokom 2017. godine, kao rezultat građanskih inicijativa, urađen je Rebalans budžeta za 2018. godinu u kome su usvojene izmene u iznosu od 13 miliona dinara. Prihvaćen je predlog rešavanja problema grejanja u Prihvatilištu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Leskovcu u iznosu od 7.5 miliona dinara za izvođenje radova na izgradnji ovog toplovoda, a povećana je i budžetska linija za oblast socijalne i dečje zaštite u skladu sa predlozima građana u iznosu od 31 milion dinara.

foto: Promo

Kako bi građani dobili mogućnost da se što jednostavnije informišu o procesu kreiranja budžeta, ova lokalna samouprava je pripremila Građanski vodič kroz budžet Grada Leskovca za 2019. gde su svi navedeni podaci dostupni široj javnosti.

Nacionalna kampanja ”DA se upoZNAMO”, koju sprovodi UNDP uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta “Unapređenje revizije na opštinskom nivou u cilju jačanja odgovornosti i efikasnosti u upravljanju javnim finansijama”, nudi informacije građanima o tome zašto je važno da učestvuju i na koji način mogu da pomognu svojim predlozima u planiranju i raspodeli gradskog ili opštinskog budžeta. Više informacija o kampanji na linku.

Promo tekst