Istraživanje

Gledanje TV do kasno baca u depresiju

Dobra vest je da oni koji do kasno ostaju ispred televizije ili kompjutera mogu da ponište štete efekte povratkom na regularan dan-noć ciklus i minimalizacijom izloženosti veštačkom svetlu noću

Život
> 10:10h

LONDON - Ukoliko do kasno u noć sedite ispred kompjutera ili TV ili ih ostavite uključene po odlasku na spavanje, šanse da postanete depresivni vam se povećavaju, upozoravaju američki naučnici. Tim neuronaučnika sa Univerziteta u Ohaju koristio je hrčke kako bi utvrdili povezanost prigušene svetlosti noću i promena u ponašanju i ispostavilo se da su promene u ponašanju i u mozgu hrčaka slične sa simptomima depresivnih ljudi. "Rezultati kod hrčaka u skladu su sa onim što znamo o depresiji kod ljudi", rekla je vođa tima Trejsi Bedrosijan. Iako je izlaganje noćnom svetlu bilo povezivano sa povećanjem rizika od raka dojke i gojaznosti, odnos svetla i poremećaja ponašanja nikada nije bio razlučen do kraja, prenosi Rojters. Životinjice koje su učestvovale u eksperimentu četiri sedmice bile su tokom noći izložene slabom svetlu koje je ekvivalent televizoru u zamračenoj sobi i njihovi rezultati upoređeni su sa rezultatima kontrolne grupe koja noću nije bila podvrgnuta prigušenoj svetlosti. Eksperimentalna grupa je potom ubačena u normalan ciklus na nedelju, dve ili četiri pre nego što su ponovo testirani. Rezultati su pokazali da su hrčci bili manje aktivni i da ih je slabo interesovala zašećerena voda - oba znaka komparabilna su sa znacima depresije kod ljudi. Istraživači su otkrili i promene u mozgu koje su takođe povezane sa depresivnim ljudima. Hrčci su takođe proizvodili više proteina TNF, hemiskog glasnika koji se mobiliše kada je telo povređeno ili inficirano i koji izaziva upalu u pokušaju da sredi štetu. "Stručnjaci su pronašli snažnu vezu kod ljudi između hronične inflamacije i depresije. Zbog toga je važno da pronađemo ovu vezu između prigušenog svetla noću i povećanog lučenja TNFa", rekao je Rendi Nilson koji je takođe radio na studiji.

Simptomi depresije nestajali su kada su hrčci vraćeni u normalan ciklus, a nivo TNFa se vratio na normalu posle dve nedelje "Dobra vest je da oni koji do kasno ostaju ispred televizije ili kompjutera mogu da ponište štete efekte povratkom na regularan dan-noć ciklus i minimalizacijom izloženosti veštačkom svetlu noću", rekla je Bedrosijan.