Foto: EPA

humano

LIBIJSKI MARŠAL ĆE POŠTEDETI TRIPOLI Haftar: Mogli bi da ga zauzmemo za dva dana, ali bi pale velike civilne žrtve (VIDEO)

Libijska nacionalna armija mogla bi da osvoji Tripoli za jedan do dva dana ukoliko bi iskoristila teško naoružanje, ali u tom slučaju došlo bi do brojnih žrtava među civilima, izjavio je komandant te vojske, maršal Halifa Haftar.

Planeta

„Nama je bezbednost građana i grada najvažnija stvar, stoga cilj naše operacije nije uništenje prestonice, već oslobođenje od terorista i normalizacija života građana“, rekao je Haftar u intervjuu za Sputnjik.

Kako je on pojasnio, Libijska nacionalna armija nastoji da oslobodi građane Tripolija od kriminalnih bandi, a ne da jednostavno umaršira u grad po svaku cenu.

„Mi smo regularna vojska, naš nacionalni dug je da zaštitimo građane i da osiguramo njihovu bezbednost. To što radimo je odbrana Tripolija, a ne napad na njega. Mi nikada nismo želeli da povredimo naše građane“, dodao je maršal.

Haftar je, takođe, pozvao na ukidanje embarga za kupovinu oružja i izrazio nadu da će Rusija doprineti tom procesu.

„Nama je oružje potrebno kako bismo se borili protiv terorizma i kako bismo odbranili naše granice, stavili tačku na ilegalnu migraciju i na šverc. Zbog toga je potrebno ukinuti embargo na oružje u što kraćem roku“, naglasio je Haftar.

On je upozorio i na to da će se u protivnom konflikt u Libiji odužiti i da će

posledice biti nesagledive.

„Rusija u tom smislu može da odigra ključnu ulogu, ali da bi se usvojila odgovarajuća rezolucija potrebna je većina u Savetu bezbednosti UN, ali i da niko ne upotrebi pravo veta. Znamo da je to komplikovano pitanje i da je za to potreban konsenzus međunarodne zajednice“, zaključio je Haftar.

Upitan hoće li se nakon završetka borbenih dejstava kandidovati na predsedničkim izborima u Libiji, Haftar je rekao da predstoji mnogo posla do izbora koji uključuje i osiguranje bezbednosti i strogo poštovanje ustava.

„Što se tiče moje kandidature, sada ne razmišljam o tome. Prvo je potrebno da rešimo situaciju u zemlji, da osiguramo bezbednost, razvoj ekonomije, da rešimo socijalna pitanja“, zaključio je on.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA