Foto: Shutterstock

Oprez

VAŽNO JE ZNATI: Evo zašto ne treba da jedete zimnicu SVAKI DAN!

Ukiseljeno povrće sadrži vitamine, minerale i dobre bakterije, ali ga zbog dodataka konzervansa ne treba konzumirati često kao sveže

Žena
> 10:11h

Kiselo povrće sprema se od davnina. Smatra se da se oko 2000. godine pre Hrista kiseljenje koristilo da bi hrana koja nije u sezoni duže trajala i da se ne bi pokvarila tokom dugih putovanja preko okeana.

foto: Shutterstock

Tako je i danas ono nezaobilazan deo zimnice, a dobija se tako što se povrće pomeša s rasolom ili sirćetom. Time se podstiče fermentacija, koja mu zapravo daje kiselost koju volimo i zbog koje i duže traje. Većina bakterija ne može da preživi takve uslove, pa ako nisu otvorene, tegle mogu trajati mesecima. Zbog kiseline i velike količine soli i šećera, koji deluju kao prirodni konzervans, ovakvim proizvodima ne bi trebalo dodavati veštačke konzervanse.

Šećer se dodaje u tečnost upravo kao konzervans, ali i da se ublažio kiselost i slanoću povrća. Nakon otvaranja, kada povrće dođe u kontakt s vazduhom, tegle treba držati u frižideru i potrošiti u roku od deset dana da se ne bi pokvarilo.

PRESLANO JE NEZDRAVO

Preporuka je dnevno pojesti pet porcija voća i povrća jer obiluju vitaminima i mineralima neophodnim za zdravlje. Povrće iz zimnice možemo smatrati jednom porcijom, ali trebalo bi da biramo ono s manjom količinom šećera i soli.

Poznato je da ove tegle sadrže umerene do velike količine soli. Tako se proizvod s više od 0,3 grama soli na 100 grama smatra proizvodom s umerenom, a proizvod s više od 1,5 grama smatra se onim s velikom količinom soli. A znamo da, ako preteramo s njenom konzumacijom, ugrožavamo zdravlje srca i krvnih sudova.

SADRŽI PROBIOTIKE DOBRE ZA PROBAVU

Što se tiče samog sadržaja ukiseljenog povrća, većinom su to šargarepa, paprika, kupus, luk i krastavci. Neke od zimnica sadrže zeleni paradajz, koji, kad je svež, sadrži alkaloid koji može biti otrovan. Međutim, kiseljenjem se to svojstvo gubi. Kao i sveže povrće, i ovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, pa je niskokalorično. Ono sadrži i probiotike, dobre bakterije, koje štite zdravlje probave.

OSOBE S VISOKIM PRITISKOM NE SMEJU DA PRETERUJU

Ipak, kako smo već pomenuli, zbog soli i šećera trebalo bi da biramo proizvode koji ih sadrže manje. Upravo zbog ovih sastojaka, ali i zbog kiselosti, ovo povrće trebalo bi da izbegavaju oni koji imaju problema sa želucem i krvnim pritiskom. Zbog svega navedenog, ukiseljeno povrće, odnosno zimnicu, trebalo bi jesti s vremena na vreme, ali ne svakodnevno i u većim količinama kao sveže.

Kurir.rs/Foto:Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: