Foto: Pokrajinska vlada

Obeležene 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske

Srbija

Povodom obeležavanja 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je večeras izložbu „Кračun“, posvećenu Teodoru Кračunu, čiji opus predstavlja vrhunac srpskog baroknog slikarstva.

foto: Pokrajinska vlada

Čestitajući Galeriji Matice srpske njen dan, mi zapravo odajemo počast svima koji su vekovima predano i posvećeno radili na sakupljanju i očuvanju naše bogate umetničke baštine, kazao je predsednik Mirović.

„Istovremeno, ovom izložbom mi potvrđujemo poštovanje prema Teodoru Dimitrijeviću Кračunu i prema svima drugima koji su nas, svojim velikim umetničkim delom, činili i učinili prosvećenim i kulturnim narodom, dostojnim sopstvene istorije“, rekao je predsednik Mirović.

foto: Pokrajinska vlada

Temelj našeg identiteta, našeg postojanja i opstajanja na ovom prostoru, jeste naša kulturna, duhovna i institucionalna vertikala koja uprkos istorijskim iskušenjima, traje vekovima i na kojoj se nalaze velikani kakav je bio Кračun ali i Zaharije i Jakov Orfelin i Teodor Ilić-Češljar, dodao je Mirović.

foto: Pokrajinska vlada

„Obeležavajući ovaj dan, i sećanje na 1847. godinu, kada je u Budimpešti doneta odluka o osnivanju Muzeja Matice srpske, negujemo i stvaramo tradiciju za buduća vremena. Nacionalna umetnost je nešto o čemu svi zajedno moramo da brinemo", kazala je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Foto: Pokrajinska vlada