Foto: Profimedia

neće odustati dok ga ne smene

TRAMP SE NE DA: Bela kuća odbila da preda dokumenta ključna za njegov opoziv

Bela kuća odbila je da dostavi dokumenta koja su ključna u istrazi za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa, saopštili su danas poslanici Predstavničkog doma Kongresa koji predvode istragu.

Planeta
> 07:35h

Za dostavljanje dokumenata je inače bio izdat nalog.

Adam Šif, predsednik Obaveštajnog odbora, Eliot Engel, predsednik Odbora za spoljne poslove, i Karolin Maloni, vršilac dužnosti predsednika Nadzornog odbora, naveli su u pismu zameniku državnog sekretara Džonu Salivenu da smatraju odbijanje Bele kuće da se povinuje nalogu "opstrukcija zakonitih funkcija Kongresa i istrage o impičmentu".

Dodaje se da su odbori prikupili dokaze o direktnoj povezanosti tih dokumenata, uključujući informacije od ogromnog značaja, sa optužbama da je predsednik zloupotrebio moć za ličnu političku dobrobit.

"Odbijanjem da predaju dokumenta, među kojima je beleška o naporima da se zaplaše zaposleni, kao i o komunikacijama u kojima je Tramp od Ukrajine tražio političke istrage, Stejt department ukazuje na to da ti dokumenti podržavaju optužbe protiv predsednika i drugih", navodi se u pismu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia