Foto: Beta

Pometnja

VOJNA SARADNJA BEOGRADA I MOSKVE DIGLA ALIJANSU NA NOGE: Panika u NATO Kako je S-400 stigao u Srbiju

Politika
> 09:09h

Raketni sistem S-400, koji je deo zajedničke vojne vežbe raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, prvi put je za potrebe vojnih manevara dovezen u neku od inostranih zemalja, zbog čega u NATO vlada panika.

„Slovenski štit 2019“, vežba srpske i ruske vojske u Srbiji, traje do 29. oktobra, nezvanično saznaje Kurir, a detalji se drže u strogoj tajnosti, na zahtev ruske strane.

Paralelno, Pentagon je naložio istragu kako je ovaj raketni sistem uopšte dospeo u Srbiju, odnosno kako je Rusija transportovala sistem S-400, kao i sistem „Pancir S“, preko vazdušnog prostora NATO zemalja kad za to nije imala dozvolu ove vojne alijanse. To bi moglo da znači da su neke zemlje NATO na svoju ruku odobrile prelet ruskog transportera, ali i da ne postoji koordinacija između komande NATO i zemalja članica.

foto: Beta

- Letos je Rumunija zabranila rečni transport ruskih oklopnih vozila u Srbiju, a Rusija ih je prebacila letom preko NATO članice Mađarske tako što je prijavila civilni transport. Ovog puta se veruje da je transport išao preko NATO članice Bugarske - navodi američki AP.

Vojni ekspert Aleksej Leonkov tvrdi da „SAD nisu zainteresovane da neke zemlje sveta dobiju pouzdan štit od sredstava vazdušnog napada.“

Američki list Nešenel interest pita da li je Srbija sledeća koja će kupiti ovaj raketni sistem. Inače, Srbija je nabavila jedan sistem „Pancir“.

Zagonetan je bio i ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski, koji je poručio je da ćemo imati „jedno divno, fantastično iznenađenje“.

Predsednik Vučić rekao je pod kojim uslovima bismo nabavili ovakav sistem:

- Kada ljudi pitaju da li bismo voleli, voleli bismo u ovom trenutku jedino kad bi nam Rusija ostavila. Drugačije ne bismo mogli da ga priuštimo.

foto: Beta

Ruski raketni sistem S-400 koristi se za odbranu vazdušnog prostora i, primera radi, Turska je za četiri diviziona ovog sistema platila 2,5 milijardi dolara. Srbija za to nema para, ali, kako kaže vojni analitičar Vlade Radulović, moguće je i da Rusija na neki način izađe Srbiji u susret.

- To je političko pitanje. Sistem „Pancir“ je, pored svega, zamišljen i kao protivvazdušni sistem koji čuva S-300 i S-400. Nabavka sistema „Pancir“ je korak u nabavci S-300 i S-400 - kaže Radulović za Kurir.

Jaka vojska

VUČIĆ O JAČANJU VOJNIH KAPACITETA : Kad bismo imali S-400, niko ne bi pomislio da nas nadleće

Drastično jačamo svoje vojne kapacitete, kupili smo sistem „Pancir S2“, koji pogađa sa preciznošću od 95 odsto, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle obilaska zajedničke taktičke vežbe „Slovenski štit 2019“ i ruskih odbrambenih sistema S-400 i „Pancir“.

Predsednik je u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića poručio da Srbija jača svoje vojne kapacitete, kao i da je, premda mala i nedovoljno jaka zemlja, danas mnogostruko jača nego što je bila:

- Imali smo jedinstvenu priliku da vidimo kako funkcioniše divizion S-400 i da vidimo kako „Pancir S“ funkcioniše. Kao što znate, jedan sistem „Pancir S“ smo kupili, naručili i uskoro ga očekujemo u našoj zemlji. Niko nikada ne bi nadletao Srbiju i ne bi ni pomislio da nadleće Srbiju kada bismo imali dva diviziona S-400.

foto: Ministarstvo Odbrane

Kurir.rs / Katarina Blagović

Foto:Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: