Foto: EPA

OPASNO

KATALONCI JURIŠAJU KA NEZAVISNOSTI: Tri najveće stranke usaglasile važnu rezoluciju! Stotine hiljada demonstranata na ulicama Barselone (VIDEO)

Tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, a koje u regionalnom parlamentu u Barseloni imaju 70 od 135 mesta, usuglasile su se danas oko teksta rezolucije kojom nameravaju da nastave "put prema samoopredeljenju".

Planeta
> 20:28h

Time su dale zajednički odgovor na presudu španskog Vrhovnog suda koji je pre 11 dana osudio 12 katalonskih čelnika zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Deklaracija nije obavezujući dokument, već njime katalonski zagovornici nezavisnosti žele da pokažu da je izjašnjavanje na referendumu volja naroda.

U tekstu se "brani pravo na samoopredeljenje i suverenitet naroda Katalonije kako bi mogao da odredi svoju političku budućnost", prenela je Hina.

Zajedno za Kataloniju (JxCat), Katalonska republikanska levica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) poslaće rezoluciju na glasanje u katalonski parlament te je onde usvojiti budući da imaju većinu glasova.

Ona je suprotna odredbi Vrhovnog i Ustavnog suda koji su u svojim presudama naveli kako španski ustav ne dopušta referendum o nezavisnosti.

No predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent, član ERC-a, odobrio je glasanje o deklaraciji.

"Preuzećemo sve moguće posledice, pravne i lične, kako bi se u parlamentu moglo govoriti o svemu", izjavio je Torent. Opozicione stranke koje zagovaraju celovitost Španije u katalonskom parlamentu poručile su kako je deklaracija "dimna zavesa" u cilju prikrivanja razlika među trima strankama za nezavisnost.

U centru Barselone danas se, prema tvrdnjama policije, okupilo 350.000 ljudi, od kojih su mnogi mahali zastavama za nezavisnost Katalonije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA