Foto: Shutterstock

Ovo treba znati

KORISNI SAVETI ZA DOMAĆICE: Koja vrsta luka ide uz određeno jelo

Žena

Razni obroci ne bi bili ni upola ukusni bez ovog povrća. Ipak, mnogi ne znaju da se različite vrste ne upotrebljavaju na isti način jer svaka sorta ima specifičan ukus i ide uz drugačiju hranu

Izborom luka utičemo i na ukus jela, zavisno od toga da li želimo da ono bude više ili manje pikantno, da ima slatku notu ili da bude hrskavo. Koliko je vrsta luka, toliko je i varijacija pripreme jela, a vrsni kuvari tačno znaju kada se koja vrsta luka koristi.

foto: Shutterstock

l Žuti luk ima intenzivan ukus dok je svež, ali tokom kuvanja ili dinstanja daje slatku i kremastu notu jelu. Dobro podnosi dugo kuvanje, pa je najbolji izbor za supe i variva i karamelizovanje, kao i u svakom receptu koji ne traži specifičnu vrstu luka.

l Mladi luk ima blag ukus. Beli deo se može koristiti za gotova jela, ali je za kratko kuvanje ili prženje, a ukusan je (i veoma zdrav) kada se konzumira svež. Sitno iseckan zeleni deo možete ispržiti s jajima, a veoma je lep ukras salatama i nekim supama.

l Ljutika (luk kozjak) ima delikatan ukus i dobar je izbor za sofisticirana jela u kojima želite postići blagu aromu luka. Možete je koristiti u namazima i paštetama, najbolje sitno seckanu. Odlična je i marinirana u vinskom sirćetu s začinima.

foto: Shutterstock

l Ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Odličan je za sendviče punog ukusa (ne ostavlja tako intenzivan ukus koji je nemoguće neutralisati), ali i u kombinaciji s ribom ili morskim plodovima. Zbog svoje lepe boje koristi se svež za dekoraciji u salatama. Neki od njega čak prave blagu, pomalo lepljivu marmeladu koja se kombinuje s paštetama ili mesom.

l Srebrenac zbog mnogo vode u sebi ne može dugo da stoji, pa mu je sezona vrlo kratka i nije preporučljivo skladištiti ga za zimu. Zato je najbolji izbor za samostalnu salatu ili u kombinaciji jela, poput sendviča, tortilja s mesom i salata.

foto: Printsceen

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)