Foto: Aleksandar Letić

Iza kulisa

NA SNIMANJU FILMA DARA IZ JASENOVCA: Ustaše u reku bacale hiljade ljudi!

Ovaj film je pravi instrument kojim će se oživeti Jasenovac, važno je da se istina ispriča autentično, kaže konsultant Majkl Berenbaum

Pop kultura
> 09:28h

Ekipu filma "Dara iz Jasenovca" na snimanju je posetio američki ekspert za Holokaust i stručni konsultant Majkl Berenbaum.

Gost iz Amerike gledao je pripreme za scenu u kojoj glumci koji igraju ustaše bacaju više od 200 statista u reku. Prizor je celoj ekipi naterao suze na oči.

foto: Aleksandar Letić

- Film „Dara iz Jasenovca“ je važan kako bi se spoznala i ispričala istina o Jasenovcu. Mnogi će se poistovetiti sa strašnom sudbinom devojčice, njenom hrabrošću i snagom. Ovaj film je pravi instrument kojim će se oživeti Jasenovac, važno je da se istina ispriča autentično.

Kvalitet „Dare iz Jasenovca“ leži u njegovoj suptilnosti i dubokoj ljudskosti. Važno je pokazati da se to desilo ljudima, kao i da su te monstruozne zločine učinili upravo ljudi, a ne neka čudovišta i druga bića. Smatram vrlo smelom odlukom da sve to bude prikazano kroz nežnost i nedužnost prelepe devojčice, koja će izneti svoju priču - kazao je Berenbaum.

foto: Zorana Jevtić

Ekipu očekuje nastavak snimanja u Hrvatskoj, a premijera je planirana za 2020. godinu.

Iza filma „Dara iz Jasenovca“ stala je država sa 2.300.000 dinara, međutim, kako kažu, to na kraju izgleda neće biti dovoljno.

- Planirani budžet biće oko tri miliona evra - rekao je producent Maksa Ćatović.

Neobično U FILMU I SESTRA MAKSA LUBURIĆA

foto: Aleksandar Letić

U filmu ćemo gledati Maksa Luburića, kog će tumačiti Marko Janketić. Zanimljivo da će deo priče Gage Antonijevića biti i Nada Šakić, Maksova polusestra, koja je bila čuvar logora Stara Gradiška, a kasnije žena Dinka Šakića.

(Kurir.rs / Lj. Radanov / Foto:Aleksandar Letić)