Foto: EPA / Piyal Adhikary

smog u indiji

NI BOGOVI NE MOGU DA DIŠU: Zagađenje se toliko pogoršalo da čak i statue u hramovima imaju maske preko lica (FOTO, VIDEO)

Kvalitet vazduha na severu Indije toliko se pogoršao poslednjih meseci da su čak i tamošnja božanstva počela da nose maske preko lica.

Planeta

Naime, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije statua bogova u hramu u Varanasiju kojima su stavljene maske za lice.

Šiva sa maskom na licu samo je jedno od upozorenja građanima na zagađenje fazduha koje je dodatno pogoršano upotrebom raznih pirotehničkih sredstava tokom nedavno održanog festivala svetlosti.

Sveštenik iz hrama u Varanasiju je objasnio da se inače bogovi redovno pokrivaju toplim ćebadima tokom hladnoće, te da je usled povećanog zagađenjastavljanje maske logičan potez.

"Varanasi je mesto verovanja. Naše idole tretiramo kao živa božanstva i trudimo se da budu srećni i zadovoljni. Leti ih premazujemo pastom od sandalovine kako bi se hladili, a zimi ih prekrivamo vunenim pokrivačima. Isto tako, da bismo ih zaštitili od zagađenja, stavljamo im maske na lica", rekao je je Harish Mišra.

On je dodao da su vernici po uzoru na božanstva počeli da nose maske te da se tako podiže svest građana.

Broj aktivnih požara u regionima Pandžab i Harjana dostiže čak 6.000 u jednom danu. Snažni vetrovi koji duvaju brzinom do 80 km/h šire zagađenje severnim delom Indije sve do Delhija.

Kurir.rs / RT

Foto: EPA / Piyal Adhikary