Foto: EPA / Julien de Rosa

čiji je državljanin

PAŠOŠ JUGOSLAVIJE SVIMA TRN U OKU: Državljanstvo nobelovca Handkea sad češljaju i austrijske vlasti!

Austrijske vlasti pokrenule su postupak provere da li je ovogodišnji nobelovac za književnost Peter Handke izgubio austrijsko državljanstvo pošto je 1999. prihvatio pasoš SR Jugoslavije.

Austrija
> 16:56h

Predsednik austrijske pokrajine Koruška Peter Kajzer, potvrđeno je agenciji APA, naložio je pokrajinskoj direkciji da pod hitno proveri činjenično stanje.

Koruška je pokrajina u kojoj je Handke bio prijavljen pred preseljenje u Francusku, pa je ona nadležna za pitanje državljanstva. Takođe i Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je, odmah po pojavljivanju vesti, da će analizirati da li je Handke preuzimanjem pasoša SRJ izgubio austrijsko državljanstvo.

foto: EPA / Julien de Rosa

Austrijski zakon predviđa dvojno državljanstvo samo u izuzetnim slučajevima.

Handke je za dvojno državljanstvo morao dobiti odobrenje austrijskih vlasti, nakon što bi, pre preuzimanja pasoša SRJ, podneo pisani zahtev u Koruškoj.

foto: AP

Književnik taj zahtev, kako ističu u referatu za državljanstvo koruške vlade, nije nikada podneo. Austrijski mediji, zbog novonastale situacije, spekulišu koja će se država, kada Handke bude preuzeo Nobelovu nagradu, radovati novom nobelovcu - Austrija ili Srbija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Julien de Rosa