Foto: Beta Miloš Miškov

Ocena

GODIŠNJICA UVOĐENJA TAKSA: Dijalog je mrtav, šteta milionska

Politika

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da je zbog poteza Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpsku robu, dijalog mrtav.

On je istakao da će u četiri kosovske opštine oko 150 radnji biti zatvoreno, kao i nekoliko apoteka i ugostiteljskih objekta, što je, kako je naglasio, jedna vrsta protesta.

- To je nastavak protesta nakon uvođenja taksa kako bi se dokazala besmislenost tog poteza da u 21. veku imate situaciju da podižete barijere u trgovini između gradova i duž različitih prostora - rekao je Ljajić, ukazujući da se to dogodilo „u vreme kada se svi zalažemo za stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, za ukidanje carina i vancarinskih barijera“.

Ocenio je da je to korak „koji nas vraća unazad, koji sprečava trgovinu i koji ne šteti samo ekonomskoj privredi Srbije već i privredi Kosova“. Kako navodi ministar, uvođenje taksa od 100 odsto je besmislen potez koji nije uveden iz ekonomskih, već iz političkih razloga i koji je na kraju doveo do prestanka političkog dijaloga, koji je uz sve poteškoće davao neke rezultate, a sada je mrtav.

Podsetimo, takse su uvedene pre tačno godinu dana, a šteta se meri milionima evra.

Kurir.rs / Foto: Beta Miloš Miškov